112

Veiligheidsregio zet drones in om te controleren of mensen voldoende afstand houden

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat vanaf komend weekend controleren of mensen wel voldoende afstand van elkaar houden. Zo niet, kan een drone bezoekers streng toespreken.

In totaal staan er vijf drones klaar die mogelijk kunnen worden ingezet. “We hopen natuurlijk dat we dit niet hoeven te doen”, vertelt Mikel Heijdens van de veiligheidsregio. “Maar als mensen massaal naar het strand of het park gaan, kunnen we een duidelijk signaal afgeven.”

Drone kan politie inschakelen

De boodschap is afhankelijk van de situatie. Als mensen plekken bezoeken die afgesloten zijn voor publiek, kan de drone bezoekers oproepen om de locatie te verlaten. Bij gesignaleerde overtredingen en misdrijven kan altijd de politie worden ingezet. “Handhaving op een groot strand is lastig”, gaat Heijdens verder. “Maar hij heeft een bereik van 100 meter, waardoor er toch meer overzicht mogelijk is.”

Lees ook: Toch veel sportende mensen in parkjes ondanks nieuwe regels

De drone kan in de gehele veiligheidsregio van Noord-Holland Noord worden ingezet. Het is de eerste drone-inzet die voor hier specifiek voor wordt gebruikt. De berichten zouden ongeveer zo gaan klinken:

Beeld: Pixabay