Gezondheid

Doneeractie voor familie zieke Tyrel (12): 'Ze hebben weinig geld voor eten'

De ouders van de 12-jarige Tyrel Fazliova zijn de wanhoop nabij. Vanwege een zeldzame leverziekte heeft hun zoontje met spoed een nieuwe lever nodig, maar het vinden van een goede donor blijkt lastig. En alsof dat nog niet erg genoeg is, dreigt nu ook het geld van de familie Fazliova op te raken.

In 2008 kreeg Tyrel voor de eerste keer een nieuwe lever, maar helaas doet deze nu vrijwel niets meer. Tot overmaat van ramp blijken zijn ouders geen match. In de hoop een goede donor te vinden, plaatsten ze een oproep op Facebook.

De ouders van Tyrel wonen samen met zijn broer en zus in Rotterdam. Erg breed hebben ze het thuis niet, waardoor ze niet makkelijk met de trein heen en weer kunnen. De moeder van Tyrel, Jedi, woont nu in de ziekenhuiskamer van haar zoon, terwijl ze zijn vader al in geen weken meer hebben kunnen zien.

Inzamelingsactie gestart

Om de zorgen voor de familie wat te verlichten is er een doneeractie opgezet. “Mijn dochter heeft ook in het ziekenhuis in Groningen gelegen”, vertelt initiatiefnemer Aletta Verhoeven. “Toen ik Tyrel voor het eerst zag moest ik gelijk aan mijn dochter denken, toen het zo slecht ging met haar.”

“Jedi verblijft nu constant bij Tyrel op de kamer. Ze leeft daar echt”, laat Verhoeven weten. “Ze hebben weinig geld voor eten, want zelf koken kan daar natuurlijk niet. Dan eet ze maar weer een boterham.”

Ronald McDonald Huis

Met de doneeractie hoopt Verhoeven de financiële zorgen van de familie deels weg te kunnen nemen. “Maar het belangrijkste vind ik dat de familie elkaar weer kan zien.” Als Tyrel wordt overgeplaatst naar de intensive care kan Jedi niet meer op de kamer van haar zoon verblijven.

Ze dacht dat ze geen recht meer had op een verblijf in een Ronald McDonald Huis. Dat blijkt een misverstand te zijn, laat het Ronald McDonald Fonds weten aan Hart van Nederland. Een woordvoerder zegt dat geldgebrek nooit een reden is om mensen te weigeren en dat er naar een passende oplossing wordt gezocht.