Venlo en Eindhoven zetten zich schrap: dit weekend acties tegen en voor Zwarte Piet

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat dit weekend in Venlo en Eindhoven demonstreren tegen Zwarte Piet. In beide steden zijn tegendemonstraties aangekondigd.

KOZP voert zaterdag vanaf 14.00 uur in Venlo actie tegen de Grijze Piet, die vanaf volgend jaar de Venlose Sint moet assisteren. De actiegroep accepteert alleen roetveegpieten. Burgemeester Antoin Scholten maakt pas een uur van te voren bekend waar het protest is. Dit om te voorkomen dat tegenstanders rellen gaan trappen, zoals afgelopen zondag in Maastricht.

Lees ook: Vijf aanhoudingen na rellen bij KOZP-demonstratie in Maastricht

Ook NVU naar Venlo

In Venlo is voor zaterdag ook een demonstratie aangemeld door voorstanders van Zwarte Piet. Die betoging zal op een andere plek in de stad plaatsvinden. Maar ook de extreemrechtse NVU heeft aangekondigd naar Venlo te komen. Volgens de burgemeester is de politie goed voorbereid.

Zondag staat KOZP vanaf 14.00 uur op het Stadhuisplein in Eindhoven. Pegida mag van burgemeester John Jorritsma een tegendemonstratie houden, op hetzelfde plein en op hetzelfde moment. KOZP zegt met 500 mensen te komen, Pegida neemt naar eigen zeggen dertig mensen mee.

ANP