Opmerkelijk

Directrice zat uren vast in Euromast: 'We moesten heel erg nodig naar de wc'

Het waren bange uren voor 25 leraren en medewerkers van basisschool Het Spectrum. Ze zaten zes uur vast in een glazen lift in de Euromast in Rotterdam. “Mensen waren geëmotioneerd.”

Het Spectrum was onlangs bekroond met het predicaat ‘excellente school’. Dat moet gevierd worden, dachten ze bij de basisschool. Maar wat een leuke avond moest worden, draaide uit op een aantal hachelijke uurtjes in de Euromast.

Lees ook: Bezoekers zitten zes uur vast op hoogste punt van Euromast

‘Kleine oogjes’

De zogeheten Euroscoop stond ruim zes uur stil op 160 meter hoogte, van tien uur ‘s avonds tot half vijf ‘s nachts. Sommige leraren waren pas rond 6.00 uur thuis. De school besloot daarop vrijdag een deel van de lessen te schrappen.

Wie wél gewoon moet werken, is directrice Linda van Oosten. “Ik kon het niet maken om niet te gaan werken”, vertelt ze tegen Hart van Nederland. “Ik ben thuisgekomen, heb gedoucht en ben daarna naar mijn werk gegaan. Maar ik heb wel hele kleine oogjes”, lacht ze.

‘Eerst lachen’

Volgens Van Oosten was er van paniek weinig sprake. “In het begin waren we er zelfs jolig onder, we moesten er om lachen. Na anderhalf uur hadden we wel door dat het serieus werd. Waar blijft de monteur, vroegen we ons af.”

Toen de liftmonteur eindelijk ter plaatse was, bleek ook hij het euvel niet te kunnen verhelpen. “Daarna kwam er nog een monteur. Ze zijn in de schacht geklommen en hebben daar een turbine in gehangen om de lift handmatig naar beneden te halen”, vertelt de directrice.

‘Mensen geëmotioneerd’

Dat de opluchting groot was toen ze eindelijk weer beneden waren, spreekt voor zich. “Er was grote opluchting. We moesten gewoon heel erg nodig naar de wc. Maar mensen waren ook geëmotioneerd toen het eindelijk afgelopen was”, zegt Van Oosten.

Het onderzoek naar de oorzaak van de storing is in volle gang. Daarom is de lift vrijdag gesloten.

Foto: Pixabay