Dieren

Dierenvrienden slaan handen ineen voor hondje Cootje en zijn drie pootjes

Hondje Cootje wordt een echte bionische hond. Het dier werd door Rescue Paws Curaçao gevonden op een plek waar vaak honden gedumpt worden en nam hem mee.

Cootje bleek zwaar gehandicapt te zijn aan zijn pootjes en Rescue Paws is niet geschikt voor zo’n zwaar gehandicapt dier. Gelukkig kon hij rekenen op hulp van de Nederlandse Stichting Nala, dat met hulp van crowdfunding passende protheses maakt voor dieren als Cootje.

‘We wilden hem laten inslapen’

Hoe het komt weet niemand, maar Cootje heeft drie poten en een stompje. Maar ook zijn drie pootjes functioneren nauwelijks en zijn zo goed als kapot, vertelt Marion Voorneman van Stichting Nala. “Op basis van de filmpjes en de röntgenfoto’s die we van Cootje kregen, dachten wij: het meest humane is om hem in te laten slapen.”

Maar Cootje wil leven, dat was duidelijk te zien. “Als Co nog zo graag wil en niet opgeeft, laten we hem dan maar een kans geven.”

Lees ook: Stichting Nala helpt Ecko aan een hondenrolstoel: ‘Het is mijn trouwe vier… drievoeter’

‘Dierenarts schrok zich rot’

Cootje kwam naar Nederland en werd door Marion in huis genomen. Maar om hem weer op de benen te krijgen, is hulp en geld nodig. “We hebben dierenarts Piet Hellemans gevraagd of hij er iets voor zou voelen om zich aan te sluiten bij het ‘Red Cootje’s Overgebleven Pootjes-Team’.”

De bekende dierenarts en was gelukkig “heel erg enthousiast”. Hij onderzocht Cootje en schrok zich wild. “Op het oog denk je: dat ene pootje lijkt goed, maar op de röntgenfoto’s blijkt het juist heel slecht”, zegt Marion.

Misschien moet hij uiteindelijk geopereerd worden, maar eerst wil de dierenarts kijken of Cootje vooruit gaat met hulp van een orthopeed en een hondenfysiotherapeut. Ook moet de hond op een dieet, zodat hij minder gewicht op zijn gebrekkige pootjes meedraagt. En hij krijgt dus een echte prothese, gemaakt door Kamer Dierorthopedie.

‘Echt een wonderhond’

En Cootje? Die vindt het allemaal wel best. “Het is echt een wonderhondje”, vertelt Marion lachend. Ondanks dat hij veel pijn moet hebben, blijft de hond blij en vrolijk. “Net nog sprong hij bij me op de bank. Terwijl hij eigenlijk niet kan springen, want feitelijk zijn zijn achterpootjes gebroken. Hij vindt alles wel prima. Alsof hij denkt: mensen hebben het beste met me voor.”