Dieren

Dierenbescherming: 'Gebruik geen lijmplank tegen ongedierte'

De Dierenbescherming roept op om geen lijmplanken en plakstrips te gebruiken om ongedierte te bestrijden. De lijmplanken worden gebruikt om ratten en muizen te vangen, maar vaak blijven ook vogels, vleermuizen en zelfs katten vastzitten.

Opvallend is dat het gebruik van lijmplanken al verboden is, maar de spullen wel te koop zijn en de planken alsnog worden gebruikt. Verschillende dieren komen hierdoor vast te zeggen, met ernstig dierenleed tot gevolg.

Onlangs stuitte Dierenambulance Midden-Nederland nog op een duif die volledig vastgeplakt zat aan een lijmplank. Medewerker Elly kreeg het duifje los door hem in te smeren met olijfolie. Volgens Elly werkt het. “Maar de duif zal toch nog wel een keer gewassen moeten worden, want we krijgen al die plaktroep er niet in één keer uit.”

Huisdier vast

Medewerkers van de Dierenbescherming Rotterdam hebben een keer een kat moeten kaalscheren om het dier los te krijgen van een lijmplank. De kat zat volgens de medewerker van top tot teen onder de lijm. Net als de duif, moest ook de kat daarna een aantal keer goed worden gewassen. “Uiteraard is zo’n scheer- en wasbeurt niet fijn voor het dier, maar gelukkig gaat het gelukkig weer goed.”

De Dierenbescherming roept mensen die ongedierte willen bestrijden op om geen dieronvriendelijke maatregelen zoals de lijmplank te nemen. In plaats daarvan geeft de organisatie de tip mee om gebouwen goed schoon te houden, gaten in woningen te dichten en zo nodig een professionele plaagdierenbestrijder in te schakelen.