Gezondheid

Tekort aan desinfecterende handgel leidt tot woekerprijzen online

Desinfecterende handgel kopen was dankzij de uitbraak van het coronavirus nooit eerder zo’n grote uitdaging. Veel supermarkten en drogisten kampen met lege schappen. Koren op de molen voor slimme handelaren, zo blijkt uit een rondgang van Hart van Nederland langs grote webshops en verkoopkanalen.

Lees ook: Voorbereiden op het coronavirus: dit moet je in huis halen

Wie ‘gewoon’ via de websites van de Etos of Kruidvat een flesje desinfecterende handgel wil bestellen, komt er bekaaid vanaf. De flesjes, die meestal een paar euro kosten, zijn overal stijf uitverkocht. Ook de supers moeten nee verkopen.

Woekerprijzen voor desinfecterende handgel

Hamsteraars die er snel bij waren, spelen slim in op de niet aflatende vraag. Op Marktplaats groeit het aantal advertenties waarin de droogzeep wordt aangeboden gestaag. De prijzen variĆ«ren van drie euro tot tientallen euro’s.

Bescheiden, als je kijkt naar de handel die via Bol.com op gang is gekomen. Daar worden simpele flesjes verkocht tegen bizarre prijzen. Het goedkoopste flesje – 10 milliliter – kost je 6,75. De duurste – een flinke flacon van 5 liter – is de jouwe voor 125 euro, maar is bestemd voor grootgebruik. De middenmoot bestaat voornamelijk uit flessen van 100 milliliter waarvoor enkele tientjes wordt gevraagd.

Een flesje dat bij Albert Heijn voor 80 cent werd verkocht, werd op Bol.com aangeboden voor bijna 20 euro. Bol.com laat aan De Telegraaf weten de extreme prijsstijging te hebben gezien en heeft de betreffende advertentie verwijderd.

Een woordvoerder van Kruidvat vertelde Hart van Nederland eerder dat er nog voldoende voorraad is om voorlopig in de vraag te voorzien. Al ziet ook zij dat de producten uitverkocht zijn zodra ze het schap raken.