Politiek

Honderden mensen bij demonstratie Viruswaanzin op Malieveld

Met naar schatting een paar honderd mensen op het Malieveld is zaterdagmiddag de demonstratie van actiegroep Viruswaanzin begonnen. Onder de noemer van ‘Dag van de Democratie’ demonstreren de aanwezigen tegen de coronamaatregelen. Onder anderen Willem Engel en Jeroen Pols, twee voormannen van Viruswaanzin, zullen tijdens de demonstratie spreken.

De politie is rond het Malieveld zichtbaar aanwezig, maar de sfeer is gemoedelijk. Tot nu toe zijn twee mensen aangehouden. Eén demonstrant werd opgepakt vanwege het beledigen van een agent en de ander omdat hij zich niet kon identificeren, aldus de politie.

Afstand houden

De organisatie heeft met de gemeente Den Haag een aantal afspraken gemaakt. Op basis daarvan heeft de gemeente besloten geen beperkingen op te leggen voor de demonstratie. De belangrijkste afspraak is dat Viruswaanzin verantwoordelijk is voor het houden van 1,5 meter afstand op het Malieveld.

Lees ook: Viruswaanzin doet oproep: stuur brief naar burgemeesters vanwege mondkapjes

De actiegroep wilde in juni al twee keer eerder demonstreren maar kreeg toen geen toestemming. Beide keren kwamen er toch mensen naar het Malieveld.

ANP