Gezondheid

VIDEO: Feest breekt uit in Den Haag bij laatste ronde voor lockdown, coronaregels massaal geschonden

Veel mensen zijn woensdagavond nog een laatste keer naar de kroeg of het café gegaan om zich voor te bereiden op vier weken zonder horeca. Zo ook in Den Haag. Vlak voordat de klok tien uur sloeg hebben feestvierders nog een klein feestje gebouwd op het terras van een horecagelegenheid aan het Plein in Den Haag, vlakbij de Tweede Kamer waar woensdagavond een debat plaatsvond.

Op de beelden is te zien hoe tientallen mensen zingen en dansen in een volle witte partytent op de voorlopig laatste avond dat de horeca open was. De anderhalvemetermaatregel werd daarbij niet in acht genomen.

‘Egoïstische idioten’

Op social media hebben veel mensen er geen goed woord voor over. Zo stelt iemand: ”Stelletje asociale egoïsten. Geen slecht woord over mensen die vanavond nog in een restaurant, op afstand, met alle maatregelen in acht nemend, nog ‘voor voorlopig de laatste keer’ uit eten gingen. Maar voor deze droeftoeters heb ik geen goed woord over.”

Een andere Twitteraar vult aan: ”Door zulke idioten worden medische behandelingen uitgesteld, ligt de horeca plat, moeten theaters sluiten, raken steeds meer ondernemers hun bedrijf en inkomsten kwijt….enzovoorts enzovoorts. Wat een feest..”

“Waar zijn de handhavers nu?’, vraagt een ander zich af. “We organiseren nog even een ‘superspreader’-event?”, stelt een ander. “Dansen op je eigen graf en dit is toch echt een dikke middelvinger naar de zorg en de horeca”, aldus een mevrouw.

Ook politiek Den Haag laat van zich horen: “Dit kan echt niet. Houd je aan de regels en doe het voor een ander! #COVID19”, reageerde minister Ank Bijleveld op Twitter. PvdA-voorman Lodewijk Asscher zei tijdens het debat over de coronamaatregelen in de Tweede Kamer: “Terwijl wij hier spraken was hier in een tent op het Plein een groot feest aan de gang, wat wel laat zien dat we nog een lange weg te gaan hebben om met zijn allen corona aan te pakken. Dat is echt wel een hele hufterige actie naar al die ondernemers die daar de dupe van zijn.”

‘Dit signaal mag je nu niet afgeven’

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de beelden en neemt er afstand van. Dat vertelt directeur Dirk Beljaarts tegen RTL Nieuws. “In deze tijd is dat niet het signaal dat je mag afgeven. Het is onacceptabel. Het doet ook afbreuk aan de zorgvuldig opgebouwde status van veilige horeca die duizenden horecaondernemers en hun personeel hebben opgebouwd in de laatste maanden.”

Het feest werd uiteindelijke afgebroken door de Haagse politie en gemeentehandhavers. Volgens een gemeentewoordvoerder werden de coronaregels duidelijk overtreden. Hoeveel mensen er aanwezig waren en of er boetes zijn uitgedeeld, is niet bekendgemaakt. “We gaan onderzoeken wat voor stappen we gaan ondernemen tegen de zaak en de bezoekers”, aldus de woordvoerder.