Opmerkelijk

Dankzij 'Bitterballenkoningin' is de bitterbal cultureel erfgoed

Voorlopig zit het er even niet in, fijn bitterballen en biertjes wegtikken op het terras, maar zo gauw het weer kan zijn we met zijn allen hartstikke cultureel verantwoord bezig. De handgedraaide bitterbal is dankzij Ilona de Wit, de Tilburgse ‘Bitterballenkoningin’, namelijk officieel immaterieel erfgoed!

Ilona definieert zichzelf, zoals het een Brabantse betaamt, als een echte bourgondiër en maakt graag de heerlijkste dingen die ze vervolgens showt op haar instagrampagina en blog Worstenbrood en Wijn. Maar bitterballen maken, dat is haar “hobby binnen een hobby”, lacht ze. “Dan sla je aan het draaien en toen kreeg ik de smaak te pakken, en dat valt op.”

Bourgondische Bitterballenboek

Het viel haar volgers zelfs zó op, dat Ilona vervolgens maar een aparte instagrampagina creëerde die alleen draait om haar krokante liefde. ‘De Bitterballenkoningin’ – “grapje van vrienden, maar ik ben er trots op” – besloot een boek te schrijven over haar bitterballenpassie: Het Bourgondische Bitterballenboek.

Ilona met een van haar zelfgemaakte bitterballen. Foto: Manon de Boer

Tijdens haar research kwam ze erachter dat de handgemaakte kroket wél tot ons immaterieel erfgoed behoort, maar de handgedraaide bitterbal niet. “Dat vond ik eigenlijk wel raar”, vertelt Ilona. Dat vond het Kenniscentrum kennelijk ook, want haar aanmelding van de handgedraaide bitterbal werd officieel goedgekeurd en nu is de oer-Hollandse snack cultureel erfgoed. Zoals het hoort. “Zo leuk! Het voelt toch als een feestje”, zegt de Bitterballenkoningin trots.

Zelf draaien

Door de coronacrisis ging een ander feestje, haar boekpresentatie, helaas niet door. Maar in het kader van ‘ieder nadeel heb z’n voordeel’: door de crisis zit niemand meer op het terras te bitterballen, maar slaan velen zélf aan het draaien. En van wie kan je nou beter leren hoe je een cultureel verantwoorde bourgondische bitterbal maakt, dan van De Bitterballenkoningin herself..?

View this post on Instagram

Hallo! De bitterballenkoningin zelf hier 😜 In het dagelijks leven beter bekend als Ilona. Of Iloon voor ingewijden 😉 En sinds 2 weken de trotse auteur van Het Bourgondische Bitterballenboek 🎉 . In tegenstelling tot wat mijn Instagram-naam doet vermoeden eet ik helaas niet elke dag bitterballen (al zou ik dat best wel willen als ik geen aanleg had om dicht te groeien) maar borrelen daarentegen is wel een bijna dagelijks terugkerend ritueel hier in huize Bitterbal. Dat huis staat trouwens in Tilburg en heeft ook een moestuin waar ik misschien nog wel liever vertoef als in mijn keuken 😊 . .  Ik dacht dat het misschien tijd werd om me hier even voor te stellen aan alle nieuwe volgers (500+ inmiddels!) die er de laatste weken bij zijn gekomen.  De meesten zullen mij wellicht al wat langer volgen als @worstenbrood_en_wijn 😁 Een verwijzing naar mijn bourgondische Brabantse roots. Niet naar een heel bijzondere wijn-spijscombinatie 😂 En de naam 'bitterballenkoningin'? Die heb ik niet zelf bedacht maar spontaan gekregen van foodies die mijn bourgondische bitterballen proefden en daar laaiend enthousiast over waren. . . Verder ben ik getrouwd,  kindervrij, trotse tante van 5, ambtenaar by day/foodblogger by night, cheeselover en mayonaisemonster met een zeer aparte en uiteenlopende muzieksmaak variërend van heavy metal tot alle foute Nederlandse muziek die je maar kunt bedenken.  En dan is er één ding in mijn leven waar ik een nog grotere passie voor heb dan koken of moestuinieren en dat is reizen. Helaas zitten we daar nog even over in onzekerheid maar de oorspronkelijke planning was om vanaf eind september 7 maanden te gaan backpacken in Centraal – en Zuidoost Azië 🤔 We zullen zien hoe de coronasituatie zich gaat ontwikkelen en wat dat voor ons levensloopverlof betekent. Tot die tijd hoef ik mijn geliefde bitterballen in ieder niet te missen 😋 . .  En jij? Wie zijn al die bitterballenliefhebbers die mij volgen? En waar komen ze vandaan?

A post shared by Ilona de Wit (@bitterballenkoningin.nl) on