Politiek

D66 en PvdA willen verkiezingen spreiden over meerdere dagen

Om alle Nederlanders tijdens de coronacrisis veilig te kunnen laten stemmen moeten de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar over meerdere dagen worden verspreid. Dat voorstel doen D66-kamerlid Jan Paternotte en PvdA-kamerlid Attje Kuiken.

De twee Kamerleden verwijzen naar landen als Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, waar kiezers ook al voor de verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Vanwege de pandemie kunnen niet alle gebruikelijke stemlokalen worden gebruikt, omdat daar niet voldoende afstand kan worden gehouden.

“We zullen het dit keer anders moeten doen om toch iedereen in staat te stellen veilig te stemmen. Door een aantal stembureaus een langere periode open te stellen kan drukte voorkomen worden en hoeft niemand in de rij te staan met anderen”.

Flexibiliteit

Het verruimen van de openingstijden kan ook helpen om meer mensen naar de stembus te krijgen, denken Paternotte en Kuiken. “Als één van de weinige democratieën organiseren wij verkiezingen altijd op een gewone werkdag in plaats van op een zondag. In buurlanden gaat dat anders. Het gevolg is dat sommige mensen het domweg niet redden om te stemmen. Eerder kunnen stemmen geeft hen veel meer flexibiliteit.”

ANP