Politiek

Lokale burgemeester: cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen aanmeren in Florida

De cruiseschepen Zaandam en Rotterdam hebben toestemming gekregen om aan te meren in de Amerikaanse staat Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis van havenstad Fort Lauderdale donderdagavond laten weten op sociale media.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De afgelopen weken mochten de twee schepen nergens aan wal gaan, omdat er mogelijke coronapatiënten aan boord zijn. Mede na een interventie van president Donald Trump zijn de lokale autoriteiten donderdag dus toch overstag gegaan en mogen de cruiseschepen aanmeren in Port Everglades, ten noorden van Miami.

19 Nederlanders aan boord

Aan boord van de twee schepen zijn in totaal negentien Nederlanders. Meerdere vakantiegangers en bemanningsleden zijn tijdens de reis mogelijk besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Vier oudere passagiers overleden aan boord, waaronder een Nederlander.

Lees ook: De Nederlandse Anne Weggeman ging viraal met muziek dat ze vanuit haar kajuit speelde

Dean Trantalis, de burgemeester van Fort Lauderdale, maakte de beslissing donderdagavond Nederlandse tijd bekend. Volgens hem vertonen de meeste passagiers geen ziekteverschijnselen en worden ze na aankomst meteen met bussen naar een vliegveld gebracht. Waarschijnlijk zal vrijdagavond lokale tijd iedereen die gezond is van boord zijn, zo laat rederij Holland America Line weten.

Isolatie in kajuit

Sinds 22 maart moesten alle passagiers in hun kajuit blijven. Dit om sociale contacten zoveel mogelijk te voorkomen. Sinds die tijd ontwikelden 107 gasten en 143 bemanningsleden aan boord van de schepen griepachtige verschijnselen.

De baas van de rederij, Orlando Ashford, geeft in een verklaring aan zeer blij te zijn dat de passagiers eindelijk naar huis kunnen. “Onze gasten zijn werkelijk ongelooflijk, en we danken hen allen ten zeerste. Hun samenwerking, ondersteuning en begrip tijdens deze hele ervaring hebben ons geholpen de gezondheid van iedereen aan boord zo goed mogelijk te beschermen.” Ook de bemanning omschrijft hij als ‘helden die onder buitengewone omstandigheden de gasten hebben geholpen’.

Toestemming onder ‘strenge voorwaarden’

Veel inwoners van Fort Lauderdale, waar de haven van Port Everglades onderdeel van uitmaakt, waren bang voor de verspreiding van het coronavirus. De zorgen zijn door de burgemeester overgedragen aan de Holland America Line. “Zij stemden toe met een aantal strenge voorwaarden om aan te meren.” Zo wordt verzekerd dat de passagiers geen contact zullen hebben met lokale bewoners.