Gezondheid

Negen mogelijk besmette cruisegangers Costa Luminosa terug in Nederland

Negen Nederlanders die wegens gezondheidsredenen nog waren achtergebleven waren op de Costa Luminosa in Savona, zijn aangekomen in Nederland. Zij zijn onder begeleiding van zes Italiaanse hulpverleners van het Rode Kruis met een bus naar Amersfoort gebracht.

Lees ook: Veel onduidelijkheid over terughalen Nederlanders van cruiseschip

Dat heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten aan Hart van Nederland.

Mogelijk besmet

De bus kwam iets na het middaguur aan in Amersfoort, waar Nederlandse Rode Kruis-medewerkers klaar stonden om de reizigers terug naar huis te brengen. Het gaat om mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus.

Als ze eenmaal thuis zijn, moeten ze daar veertien dagen in quarantaine. Onderweg moesten de negen Nederlanders een mondkapje dragen. De Italiaanse hulpverleners droegen daarnaast ook beschermende kleding, aldus een woordvoerster van het Rode Kruis.

Om de groep over land in Nederland te krijgen, moesten de Zwitserse en Duitse autoriteiten toestemming geven om onderweg te mogen stoppen om te tanken en een toilet te bezoeken.

Terugreis niet zomaar geregeld

Volgens de ambassade in Rome had het flink wat voeten in aarde om de terugreis voor de negen toeristen mogelijk te maken. “Voor de hele operatie is de afstemming met de Italiaanse autoriteiten – in het bijzonder de Protezione Civile – de ministeries in Den Haag, het Rode Kruis en de reisorganisaties van groot belang geweest. Het Nederlandse consulaire netwerk dat onder meer bestaat uit Honoraire Consuls die ‘op de grond’ aanwezig zijn en contact houden met de lokale autoriteiten vormt de basis voor snelle antwoorden op complexe situaties. Iedereen veel dank voor deze complexe operatie.”