Dieren

Crossende jeeps in afgesloten natuurgebied, broedseizoen van vogels ruw verstoord

Meerdere bestuurders van terreinwagens dachten zich op hun vrije paasmaandag te vermaken met een autocross in het Natura2000-gebied Zurenhoek, in de buurt van Bergen op Zoom. Om in het voor auto’s verboden natuurgebied te komen, hebben de indringers een slagboom gesloopt.

Een voorbijganger stuurde een filmpje door naar boswachter Erik de Jonge, die op zijn beurt de politie inschakelde. “Ik was zelf niet in de buurt, maar heb de agenten en andere boswachters via de telefoon naar die plek gekletst. Het was op het randje, ze waren bijna alweer weg. Ze hebben een slagboom gesloopt om binnen te komen, waarschijnlijk door ertegen aan te rijden of door hem met een ketting uit elkaar te trekken.”

Zeldzame vogelsoorten

Volgens de boswachter is de actie extra verwerpelijk, omdat het de broedplek is van vrij zeldzame vogelsoorten. “De boomleeuwerik, de nachtzwaluw, de zwarte specht… En we hebben hier juist alle middelen ingezet om hun leefgebied in stand te houden. Het is niet eens zo dat die wagens over een nest moeten rijden om het broedseizoen te verstoren. Als de vogels worden opgeschrikt en ze een tijdje wegblijven van het nest, kunnen er al eieren verloren gaan.”

De chauffeurs van de jeeps kunnen een fikse boete verwachten. Die zal worden bepaald door de officier van justitie.