Misdaad

Corrupte hoofdagent in Rotterdam opgepakt: hij zou gelekt hebben

De Rotterdamse politie heeft een 30-jarige hoofdagent op non-actief gesteld wegens “ernstig plichtsverzuim”. Hij wordt verdacht van drugsbezit, schending van het ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en witwassen.

De medewerker, die al op 22 mei is aangehouden, zit in voorarrest. De raadkamer heeft zijn hechtenis op 4 juni met 30 dagen verlengd, meldt de politie maandag.

Vertrouwelijke informatie gelekt

Tijdens een lopend onderzoek ontstond de verdenking dat er vertrouwelijke informatie werd gelekt door een politieagent. Het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de Rotterdamse politie startte daarop een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Lees ook: Twee politiemedewerkers Noord-Holland ontslagen om ‘ernstig plichtsverzuim’

Hieruit kwam naar voren dat de hoofdagent vermoedelijk drugs gebruikte, aldus de politie. Bij zijn aanhouding was hij in het bezit van gebruikshoeveelheden drugs. Uit het onderzoek bleek ook dat de verdachte vaak stiekem in het computersysteem van de politie zat. Inmiddels is vastgesteld dat er minstens een keer politie-informatie is doorgespeeld aan een burger.

‘Dit raakt alle collega’s’

“De verdenkingen in deze zaak zijn fors en de aanhouding en bekendmaking raken mij en alle collega’s”, zegt politiechef Fred Westerbeke. “Het negatieve gedrag van een collega straalt af op de hele organisatie en doet helaas afbreuk aan het vele goede werk dat mijn dienders in de eenheid Rotterdam elke dag verrichten.”

De politiechef vindt dat de samenleving “erop mag vertrouwen dat wij medewerkers die integriteit en betrouwbaarheid van de politie beschadigen ter verantwoording roepen en dat we passende maatregelen treffen als de feiten op tafel liggen en daarom vragen”.

De integriteit en betrouwbaarheid van politiemensen moet volgens Westerbeke “boven elke twijfel verheven zijn”. “Elk incident is er dan één te veel.”

ANP