Gezondheid

Coronavirus duikt ook op in Frankrijk, drie patiënten besmet

Het besmettelijke coronavirus is ook in Frankrijk opgedoken. De Franse minister Agnès Buzyn van Volksgezondheid heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt.

Er zijn drie gevallen van besmetting vastgesteld: een patiënt in de hoofdstad Parijs en twee in de zuidwestelijke stad Bordeaux. Alle drie zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het zijn voor zover bekend de eerste gevallen in Europa. Eerder kwam het bericht naar buiten dat een van de patiënten net in Nederland was geweest en daarvoor in de Chinese stad Wuhan, waar het virus is uitgebroken. Later bleek dat hij niet in Nederland is geweest, aldus het RIVM

Over de patiënt in Parijs zijn geen details naar buiten gebracht, meldt de Franse krant Le Parisien.

Kans op meer besmettingen

Volgens de Franse minister Buzyn is de kans groot dat er meer besmettingen in het land opduiken. “We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen”, aldus de minister tijdens een persconferentie. Maar volgens haar is het onmogelijk om in deze tijd de grenzen te sluiten.

“We weten dat mensen kunnen reizen van China naar andere delen van de wereld en dat zij het virus onder de leden kunnen hebben”, zegt Coen Berends van het RIVM tegen Hart van Nederland. “De Fransen gaan dat nu oplossen. Wij zijn voorbereid, zoals we dat altijd zijn, en houden de situatie in de gaten.” Volgens Berends hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken. “Er is nog veel onbekend over het virus, en dat verandert niet.”

‘Niet infectieus in in de incubatieperiode’

Marc van Ranst, hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven, deelt die mening. “Dit verandert weinig, omdat de patiënten een link hebben met Wuhan. Als we gevallen krijgen die geen link hebben met China wordt het lastig om dit in te perken.”

Volgens Van Ranst is het allesbepalend of de man die in Nederland is geweest, toen al symptomen had. “Wanner die patiënt uit Bordeaux landt zou hij overal waar hij is geweest in theorie het virus kunnen verspreiden, maar dat is afhankelijk van wanneer de symptomen zijn opgetreden. Heel in het begin, in de incubatieperiode, is de patiënt nog niet infectieus. Op het moment dat hij symptomen begint te krijgen, dan zouden andere mensen ook besmet kunnen zijn.”

Griep

We hoeven bovendien niet in de piepzak te zitten dat straks heel het land doodziek wordt, vervolgt Van Ranst. “Die kansen zijn allemaal heel klein. Op dit moment is er een virus dat bijna net zo gevaarlijk is en waar oudere mensen ook aan kunnen sterven. De griep. Dat moet je allemaal meenemen voordat je je enorme zorgen gaat maken.” Net als met de griep is het coronavirus vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met een zwak gestel. “Bij jongere mensen die in goede gezondheid zijn, betekent het virus vooral een ernstige verkoudheid.”

Lees ook: Wat is het coronavirus en moeten we ons zorgen maken?

Het coronavirus heeft tot nu toe 25 levens geëist. Ruim 800 mensen werden ziek. De eerste slachtoffers kregen het virus na het aanraken van dierlijke producten op een markt in de Chinese stad Wuhan. Het virus dook later ook op in de Verenigde Staten, nadat een besmette man vanuit China naar Seattle was gereid. Ook in Japan, Thailand, Zuid-Korea en Taiwan heeft de ziekte de kop opgestoken en nu dus ook voor het eerst in Europa.

Symptomen

Mensen die besmet raken met het coronavirus krijgen last van klachten die lijken op een stevige verkoudheid, in combinatie met ernstige longklachten en kortademigheid. In sommige gevallen leidt het virus tot levensbedreigende luchtweginfecties.

Run op mondkapjes

In Nederland verkopen apothekers de afgelopen dagen al veel meer mondkapjes dan normaal. Vooral Chinezen die in hun land van herkomst Chinees nieuwjaar willen gaan vieren, kopen ze massaal.

“We hebben inmiddels bijna 500 mondkapjes verkocht”, zegt apotheker Ellen Willemsen uit Maastricht tegen 1Limburg. Mogelijk zijn er ook Chinezen die de maskers opsturen naar hun thuisland. Groothandel Mosadex bevestigt dat de vraag naar mondkapjes duidelijk is toegenomen.

Bij een aantal apotheken in Maastricht zijn alle maskers uitverkocht. “We krijgen ze maandag weer binnen.”