Coronavirus treft zorgboerderijen: 'Die mensen hebben structuur nodig, nu valt alles weg'

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan treft ook zorgboerderijen. In Nederland gaan 25 duizend mensen naar een zorgboerderij. Door de coronacrisis kan dat niet meer. Voor deelnemers, mantelzorgers én zorgboeren is dat een hard gelag.

De zorgboerderij van de familie Verstegen in het Limburgse Sevenum wordt ook hard getroffen. Normaal brengen dertig ouderen en licht dementerenden de dag door op gasterij Bergerbaan. Nu komt er niemand. En dat is zorgelijk voor de zorgboerderij – want die krijgt alleen betaald als er zorg wordt geleverd – maar ook voor de cliënten en hun mantelzorgers. Chantal Verstegen: “Deze mensen hebben de structuur hard nodig. Nu zitten ze thuis en valt alles weg.”

Erger dan de oorlog

Eenzaamheid ligt op de loer. “Ik vind het nog erger dan de oorlog. Toen konden we in ieder geval nog samen zijn”, aldus een gast van de Sevenumse zorgboerderij. Vitaliteit zegt volgens Chantal Verstegen in deze tijd niet alles: “Het zijn niet de sterksten die dit overleven, maar de mensen die zich het beste kunnen aanpassen.”

De familie Verstegen probeert de zorg op een andere manier in te vullen. “We gaan op huisbezoek bij de mensen waar de nood het hoogst is, maar we kunnen niet bij iedereen langsgaan. Daar is geen beginnen aan.” Toch proberen ze contact te houden. “We maken filmpjes waarin we bijvoorbeeld laten zien hoe alles in bloei staat en hoe vogels hun nestje maken.” Zo blijven de gasten betrokken bij het wel en wee op de boerderij. 

Telefonisch contact met ouderen

Daarnaast is er telefonisch contact. Ook dat wordt gewaardeerd, hoewel sommigen dat niet ver genoeg vinden gaan. “Onze oudste gast van 98 jaar verraste me door te vragen waarom ik niet aan beeldbellen deed,” vertelt Chantal.

De zorgverleenster maakt zich zorgen over de toekomst: “Ik zie mijn populatie uitdunnen. Ik heb nog nooit zoveel rouwkaarten geschreven. En daarnaast; hoe gaan we die 1,5 meter invullen als we wel weer gasten mogen ontvangen? We hebben echt wel de ruimte, maar ouderen hebben ook fysieke aandacht nodig. Je wilt af en toe een arm om iemand heen kunnen slaan.”