Dieren

Coronavirus vastgesteld op nertsenhouderij: waarschijnlijk besmetting van mens op dier

Bij twee nertsenhouderijen in de Brabantse plaatsen Milheeze en Beek en Donk zijn nertsen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. Op de boerderijen en in de nabije omgeving zijn maatregelen getroffen. Zo wordt geadviseerd in een straal van 400 meter rond de bedrijven het advies niet te wandelen of fietsen.

De dieren vertoonden onder andere ademhalingsproblemen. Op beide bedrijven waren medewerkers die symptomen vertoonden die kunnen wijzen op een coronabesmetting, al is dat niet met een test bevestigd. “De besmetting bij de nertsen lijkt daarmee een geval te zijn van een infectie van mens op dier”, aldus Schouten. Het RIVM gaat er vooralsnog niet van uit dat de besmettingen bij nertsen een extra risico opleveren voor de volksgezondheid.

Extra maatregelen getroffen

Om te voorkomen dat het virus zich verspreid naar andere nertsenhouderijen, mogen dieren de getroffen bedrijven niet verlaten en mag ook geen mest worden afgevoerd. Voor het personeel gelden extra hygiënemaatregelen. Ook wordt geadviseerd bij het schoonmaken van de stallen geen hogedrukspuit te gebruiken. In de buurt van de bedrijven worden stof- en luchtmonsters genomen.

Lees ook: Ongekend hoge vraag naar huisdieren door corona-eenzaamheid

De burgemeesters van Gemert-Bakel en Laarbeek zijn erg geschrokken van het nieuws. Burgemeester van Gemert-Bakel Michiel van Veen en burgemeester Frank van der Meijden van Laarbeek zeggen erg mee te leven met de getroffen ondernemer. “De familie is, net als ik, erg geschrokken”, zeggen ze in een soortgelijke persverklaring op de websites van hun gemeenten.

Op advies van het RIVM hebben ze inmiddels uit voorzorg de weg in een straal van 400 meter rondom de bedrijven afgesloten voor voetgangers en (brom)fietsers. “Nu is het wachten op de resultaten van het onderzoek op de lucht- en stofmonsters, dat de minister heeft ingesteld”, aldus de burgemeesters.

Geen risico

De burgemeesters melden dat ze in eerste instantie zorg voor de gezondheid van hun inwoners hebben. Van Veen en Van der Meijden geven beiden aan dat volgens het RIVM nertsenbedrijven op basis van de huidige kennis over Covid-19 geen risico vormen voor verdere verspreiding onder mensen.