Gezondheid

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer licht

Nederland is weer terug in de ‘gedeeltelijke’ lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 5.212, dat zijn er 182 minder dan op zondag
– Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.968, dat zijn er 35 meer dan op zondag
– Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 536, dat zijn er minder dan op zondag
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.891
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 17:59 – Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt

Het zal door de coronacrisis ook in de cultuursector zeker niet lukken om iedereen daar aan het werk te houden. Een aantal beroepsmensen in de branche zal zich moeten laten omscholen. Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag tijdens de cultuurbegroting voor volgend jaar. Niettemin wil ze de makers en instellingen tegemoet komen waar ze kan, als ze problemen hebben door de coronamaatregelen of door andere oorzaken.

Zo is ze met Economische Zaken in overleg over de vouchers die cultuurliefhebbers hebben gekregen voor bijvoorbeeld voorstellingen die niet doorgingen. De SP wees erop dat mensen op den duur mogelijk toch geld zullen terugvragen, terwijl dat bij de instellingen niet voorradig is. Daar moet een oplossing voor komen, mogelijk via een garantiefonds, vindt met name deze partij.

Update 17:12 – Corona-uitbraak in zorginstelling Appelscha

Bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in het Friese Appelscha is bij 37 mensen het coronavirus vastgesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van zorginstelling OlmenEs na berichtgeving van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Ook negentien medewerkers testten positief.

De eerste positieve test was anderhalve week geleden. “Die cliënt is toen direct in quarantaine gezet met alle nodige voorzorgsmaatregelen. We hoopten dat het niet verder was verspreid, maar dat was toch wel zo”, aldus een woordvoerder.

Afgelopen vrijdag heeft de GGD alle 130 bewoners getest. Daaruit bleek dat 37 mensen besmet zijn. “Alle mensen die symptomen vertoonden werden al in quarantaine gezet. Deze cliënten worden dan geholpen door medewerkers die in volledige pakken worden gehesen om veilig te blijven”, zegt de woordvoerder.

Update 17:11 – Amsterdamse basisschoolleerlingen hebben achterstand door corona

Het merendeel van de Amsterdamse leerlingen heeft door de sluiting van de basisscholen als gevolg van het coronavirus een achterstand opgelopen. Uit het onderzoek ‘Staat van het Amsterdamse primair onderwijs 2019/2020’ komt naar voren dat leerlingen achterlopen op het gebied van rekenen, begrijpend lezen en technisch lezen, meldt de gemeente, die dit samen met de basisscholen heeft geïnitieerd.

“De uitkomst van het onderzoek laat opnieuw de urgentie zien om kansengelijkheid te vergroten en gezamenlijk op te trekken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren”, zegt onderwijswethouder Marjolein Moorman. “Hierbij moeten we gericht investeren om de kansengelijkheid te bevorderen.”

Update 16:34 – Vooral middelbaar onderwijs slechter door corona, vinden docenten

Het Nederlandse onderwijs is slechter geworden door de corona-uitbraak, vindt driekwart van de middelbare schoolleraren die hebben meegedaan aan een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bijna de helft (45 procent) vreest dat het niet gaat lukken om leerlingen goed voor te bereiden op hun examen, 55 procent heeft hier nog wel vertrouwen in.

De bond noemt het beeld dat ontstaat uit de ondervraging “niet onverwacht, maar toch onthutsend”. “Deze enquête laat zien waar we al bang voor waren”, zegt dagelijks bestuurder Henrik de Moel van de AOb. Door de virusuitbraak is het onderwijs, dat toch al kampte met problemen zoals een oplopend lerarentekort, nog meer onder druk komen te staan. “Eerst werden de scholen helemaal gesloten en er vallen nu nog steeds lessen uit omdat kinderen of collega’s thuis moeten blijven door besmettingen of quarantaine”, verklaart De Moel.

Leraren van basisscholen zijn iets positiever. Van de ondervraagden uit het primair onderwijs vindt 60 procent dat de onderwijskwaliteit gelijk is gebleven. In speciaal onderwijs en praktijkonderwijs vindt ongeveer de helft van de leraren dat de kwaliteit nu slechter is dan voor corona.

In totaal vulden 7833 leden van de AOb de vragenlijst in.

Update 14:44 – Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer licht

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen, tot 1968. Dat zijn 35 patiënten meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum rapporteerde zondag al een stijging van 31 ten opzichte van zaterdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de vaste woordvoerder over de stand van zaken in de ziekenhuizen, vindt de lichte toename niet zorgwekkend. Hij spreekt van “een lichte trendbreuk”, maar verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende weken langzaam verder zal dalen. Kuipers wijst erop dat ook het aantal besmettingen heeft geschommeld, ziekenhuisopnames volgen dat patroon.

Van de nu opgenomen patiënten zijn er 536 zo ziek dat ze op de intensive care liggen, vier minder dan een dag eerder. Buiten de intensive cares, op de verpleegafdelingen, liggen nu 1432 coronapatiënten, 39 meer dan een dag eerder.

Het aantal opgenomen mensen met Covid-19 daalde afgelopen vrijdag tot 1961. Zaterdag zakte het tot 1902, maar zondag noteerde het LCPS weer een toename tot 1933. In de afgelopen 24 uur zijn 13 patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie er 1 op de ic ligt.

Update 14:20 – Aantal coronagevallen daalt licht, 5214 meldingen in afgelopen 24 uur

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zondag 5407 vastgestelde besmettingen, maar dit werd maandag bijgesteld tot 5396.

Lees hier meer

Update 13:54 – Politie deelt in week tijd 663 coronaboetes uit

De politie heeft de afgelopen week in het hele land 663 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Daarnaast zijn er ook nog 1775 mensen gewaarschuwd.

Het ging om mensen die bijvoorbeeld geen afstand hielden van elkaar. De politie vraagt mensen zich vooral wel aan de regels te houden.

Update 13:27 – Goedkeuring vaccins kan snel als fabrikanten kwaliteit leveren

De goedkeuring van coronavaccins kan in korte tijd worden afgerond. Maar dan moeten de ontwikkelaars wel onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit aanleveren. “Als alles perfect is en de aanvraag geen vragen oproept, kan het heel snel gaan”, zegt een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Samen met de andere medicijnautoriteiten uit EU-landen moet het CBG uiteindelijk een oordeel vellen over de toelating van vaccins.

Wetenschappers van nationale medicijnautoriteiten zitten samen in het Europese Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het Europees Medicijnagentschap in Amsterdam. Zij wachten nog op de definitieve onderzoeksresultaten uit de derde en laatste onderzoeksfase. “De bal ligt bij de firma’s. Wij wachten op hun data, die zullen ze waarschijnlijk snel aanleveren”, aldus de woordvoerster van het CBG.

De farmaceutische bedrijven Moderna en Pfizer/BioNTech maakten vorige week veelbelovende resultaten bekend uit de derde fase van hun onderzoeken. AstraZeneca, dat samen met de Universiteit van Oxford een vaccin heeft ontwikkeld, voegde zich maandag bij de concurrenten. Het ‘Oxfordvaccin’ blijkt voor 90 procent effectief, mits mensen eerst een halve dosis krijgen en met een tweede prik op een later moment een volledige dosis. Zowel Moderna als Pfizer/BioNTech hebben een effectiviteit van rond de 95 procent gerapporteerd.

De beoordeling van de genoemde drie vaccins is in Europa al in oktober begonnen. Om tijd te besparen begon het CHMP al aan de evaluatie van de eerste twee onderzoeksfases, terwijl de derde fase nog gaande was. Dat heet in vaktermen een rolling review.

EMA en CBG benadrukken dat de gebruikelijke strenge eisen gelden als altijd qua kwaliteit, veiligheid en effectiviteit. “Hoewel de nood voor een vaccin hoog is, blijft het belangrijk dat we het proces van beoordeling nauwkeurig uitvoeren. Daarbij staat veiligheid bovenaan”, aldus het CBG.

Als de wetenschappers van het CHMP groen licht geven voor een vaccin, gaat de aanvraag naar de Europese Commissie, die het uiteindelijke besluit neemt over toelating tot de Europese markt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei vorige week dat over de vaccins van Pfizer en Moderna mogelijk al in de tweede helft van december een besluit kan vallen.

Update 12:12 – 30.000 euro boete voor vervalsen testrapporten sneltest Covid-19

Een bedrijf uit Apeldoorn heeft een boete van 30.000 euro betaald voor het verstrekken van vervalste testrapporten bij sneltesten op het coronavirus.

De leverancier van onder meer Covid19-sneltesten kocht de sneltesten in China. Daar werden ze voorzien van het logo van het bedrijf in Apeldoorn en verkocht in binnen – en buitenland. De eigenaar paste onder meer de namen van de onderzoeker en reviewer van het testrapport aan, om zijn afnemers te laten zien dat zijn bedrijf zelf de ontwikkelaar en producent was.

Zo werd voorkomen dat zij rechtstreeks zouden kopen bij de Chinese fabrikant. Dit rapport ging onder meer naar de Inspectie Gezondheid & Jeugd, die volgens het OM zo onjuist werd geïnformeerd. Onderzoek heeft volgens het OM uitgewezen dat de uitslag van het originele testrapport niet is gewijzigd.

Het bedrijf werd in april gecontroleerd na informatie uit het buitenland. In nader onderzoek door de FIOD werd geconstateerd dat enkele testrapporten waren aangepast.

Update 10:57 – Cultuurwethouders willen meer steun voor nachtsector

Het coronavirus treft ook het nachtleven hard en de cultuurwethouders van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam vragen het Rijk hier meer aandacht voor te hebben. Dat schrijven Touria Meliani van Amsterdam, Anke Klein van Utrecht en Said Kasmi van Rotterdam in een ingezonden brief in de Volkskrant.

“Het is van groot belang dat de sector meer perspectief en steun wordt geboden, anders vrezen we een onherstelbaar verlies van de nachtcultuur” , aldus de wethouders. “De verwachting is dat de clubs pas open kunnen als er een vaccin is, daarom is een steunpakket op maat voor de nacht een logische volgende stap.”

De politici vragen van het Rijk “meer aandacht, erkenning en het op waarde schatten van de kracht van de nacht”. “Voor de kunstenaars, de organisatoren, de creatieven, de genieters, iedereen die een uitlaatklep zoekt en degene die thuis van muziek genieten. De economie, cultuur en sociale interactie stoppen niet om 00.00 uur, voor velen begint het dan pas.”

Update 05:50 – Boa’s willen spuugkappen kunnen gebruiken bij handhaving

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) willen een spuugkap kunnen gebruiken, om beter beschermd te zijn tegen corona. Ze krijgen bijval van burgemeesters. In het Veiligheidsberaad vanavond gaan ze er bij minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op aandringen boa’s van spuugmaskers te voorzien, meldt RTLNieuws.

Bij de handhaving van de coronaregels gebeurt het regelmatig dat boa’s worden bedreigd of bespuugd. Ze dringen daarom al langer aan op het gebruik van spuugkappen. Minister Grapperhaus voelt daar echter niets voor.

Spuugkappen zijn gaasachtige maskers die over iemands hoofd kunnen worden getrokken. Ademen kan dan nog wel, spugen niet meer. Sommige politiekorpsen maken er al gebruik van.

Lees ook: Handhavers mishandeld, bedreigd en vastgehouden in café Medemblik

Grapperhaus vindt het onacceptabel dat agenten tijdens hun werk worden bespuugd. Zij mogen daarom al wel spuugkappen gebruiken. Voor boa’s vindt hij dat te ver gaan, omdat het een vrijheidsbenemend middel is. In een brief aan de minister die RTLNieuws heeft ingezien schrijven de burgemeesters dat ze het “net zo onacceptabel” vinden als boa’s tijdens hun werk worden bespuugd.

Als boa’s worden bespuugd, moeten ze nu geweld gebruiken om iemand het spugen te beletten. Met een spuugkap is dat niet nodig, schrijven ze.

Update 04:51 – Thuiswerken maakt einde aan files

Het fileprobleem in Nederland lijkt grotendeels verdwenen doordat mensen als gevolg van het coronavirus veel vaker thuiswerken. Dat concluderen verkeersexperts in het AD. “En niet alleen hele dagen, ook al enkele uren op een dag”, zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU. “Als we dat eerste overleg via Zoom of Teams doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden.”

De afgelopen jaren groeide het aantal opstoppingen op de Nederlandse wegen fors. Maar sinds de eerste lockdown zijn ze nagenoeg verdwenen. Het ministerie Infrastructuur & Waterstaat concludeert in de nieuwste analyses dat files alleen nog door wegwerkzaamheden en ongelukken worden veroorzaakt.

“De pandemie toont aan wat computermodellen al langer voorspellen, maar wat wetenschappelijk nooit kon worden onderbouwd: dat files bij minder verkeer exponentieel afnemen”, vertelt Ruud Hornman, lector smart mobility aan de Hogeschool Breda. Acht procent minder verkeer betekent liefst 50 procent minder files, blijkt uit de data van het ministerie.

Update 03:30 – Carbid en vuurwerk op agenda van burgemeesters

Het Veiligheidsberaad, de vergadering van burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio, gaat maandagavond in Utrecht over vuurwerk en over carbid. Aan beide onderwerpen kleven veel haken en ogen nu het kabinet een vuurwerkverbod heeft ingesteld voor de komende jaarwisseling. Het verbod is ingesteld om het de toch al zwaar belaste zorg en handhaving makkelijker te maken.

Burgemeesters langs de grenzen met België en Duitsland willen dat niet alleen kopen en afsteken, maar ook het bezit van vuurwerk voor de komende jaarwisseling wordt verboden. Een invoerverbod zou ook een mogelijkheid zijn om vuurwerkproblemen te voorkomen. Nu kan er wel vuurwerk worden gekocht in België en Duitsland en dat mag ook in Nederland ingevoerd worden. Volgens de burgemeesters “is de voordeur nu op slot, maar staat de achterdeur open.”

Een ander probleem is het carbidschieten, dat niet verboden is tijdens de komende jaarwisseling. Carbidhandelaren worden sinds het vuurwerkverbod geldt overstroomd met bestellingen van mensen, die waarschijnlijk geen ervaring hebben met laten knallen van carbidgas in melkbussen. Naar verwachting spreken de veiligheidsregio’s aanvullende regels af voor het oudejaarsevenement.

Lees ook: Carbidschieten dit jaar razend populair door vuurwerkverbod: ‘We zijn helemaal uitverkocht’

Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij het Veiligheidsberaad. Hij geeft na de vergadering samen met beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, een toelichting.

Update 01:50 – Defensieonderdeel: overheid was onhelder over corona

Het krijgsmachtonderdeel Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) heeft deze zomer een kritische analyse verspreid over de manier waarop de Nederlandse overheid communiceert over de coronamaatregelen. Dat schrijft NRC. De onduidelijkheid “over het officiële beleid” rond onder meer de mondkapjes biedt volgens de militairen “ruimte voor complottheorieën”. Ze adviseren “duidelijkere communicatie” en “meer transparantie” rondom de maatregelen.

Dit staat in een rapport dat het LIMC half augustus heeft gemaakt over desinformatie op vooral sociale media. Het centrum stuurde het onder meer aan ministeries, terreurcoördinator NCTV en het LOCC. De kritische analyse bevestigt dat het centrum niet alleen intern de landmacht ondersteunt, zoals defensie herhaaldelijk stelt, maar ook civiele autoriteiten. Dat blijkt ook uit andere, interne documenten. In een staat dat “de ondersteuning door het LIMC aan civiele autoriteiten overeind” blijft, ook als het virus in ernst afneemt.

Update 00:01 – Coronacrisis stuit de opmars van snelle e-bikes niet

E-bikes die sneller kunnen rijden dan 25 kilometer per uur worden almaar populairder en daar heeft de coronacrisis geen verandering in gebracht. Nederlanders hadden begin juli bijna een kwart meer elektrische fietsen in hun bezit dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal rijden in Nederland ruim 21.000 van deze zogenoemde speedpedelecs rond, een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. Ook in de eerste helft van de coronacrisis haalden steeds meer Nederlanders een snelle e-bike in huis. “In deze cijfers is geen effect van de coronacrisis zichtbaar”, aldus de statistici.

Speedpedelecs zijn vooral in trek bij mensen van middelbare leeftijd. Het gros van de eigenaren is tussen de 45 en 65 jaar oud. Daarmee zijn ze jonger dan de bezitters van e-bikes die trapondersteuning bieden tot een snelheid van 25 kilometer per uur.