Politiek

LIVEBLOG | Nog 564 coronapatiënten op intensive care

De intelligente lockdown blijft tot eind mei grotendeels intact om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Wel heeft het kabinet een ‘routekaart’ gepresenteerd waarop de plannen staan om uit deze intelligente lockdown te komen. Zo kunnen kappers en andere contact-beroepen op 11 mei weer de deuren openen en gaan basisschoolkinderen weer naar school.

Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.

  • Lees hier het liveblog van donderdag terug.
  • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.359.
  • In totaal zijn er tot nu toe 42.093 mensen in ons land positief getest op het virus.
  • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.227 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
  • Er liggen op dit moment in totaal 564 coronapatiënten op de intensive care.
  • Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Dit liveblog is voor vandaag gesloten. Voor het laatste nieuws, houd onze site in de gaten. Vanaf morgenochtend weer een vers liveblog met de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

Update 22:42 – Zeeland gaat geleidelijk meer toeristen toelaten

Veiligheidsregio Zeeland wil geleidelijk met “verantwoorde stappen” meer toeristen in de provincie toelaten. De Veiligheidsregio heeft daarvoor een stappenplan vastgesteld na overleg met de Zeeuwse burgemeesters, de GGD en de toerismesector.

Sinds 1 mei is een beperkte bezetting van de slaapplaatsen weer mogelijk. Op 15 mei mag 50 procent van het aantal toeristische slaapplaatsen bij de particuliere verhuur, hotels, pensions en bed & breakfasts verhuurd worden.

Op 29 mei volgt een verdere versoepeling.

Update 22:35 – Touringcarbranche biedt openbaar vervoer helpende hand

Het ov gaat vanaf 1 juni weer volgens een volledige dienstregeling rijden, maar slechts 40 procent van de stoelen in trams, bussen en treinen mag dan bezet worden. In een brief aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) biedt Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), de branchevereniging van touringcarbedrijven, aan per direct de capaciteit van het ov te helpen vergroten.

Door het wegvallen van het toeristisch vervoer staan circa 95 procent van de 4000 Nederlandse touringcars stil, waardoor de sector ruim 40.000 plaatsen vrij beschikbaar heeft.

“Het mes snijdt overduidelijk aan twee kanten: we lossen een maatschappelijk probleem op doordat meer mensen naar hun werk of naar een onderwijsinstellingen kunnen”, aldus KNV. “Tegelijkertijd kunnen de ondernemers dit verloren jaar nog enigszins goedmaken. Zij blijven dan overeind en zijn ook na de coronacrisis nog in staat om bijvoorbeeld schoolreisjes uit te voeren of ouderen of gehandicapten een uitstapje te bezorgen.”

Update 20:46 – Wil (82) mag dementerende echtgenoot niet bezoeken: demonstranten bedreigen verzorgingshuis

Woonzorgcentrum Archipel Kanidas in Best wordt al langere tijd lastiggevallen door de groepering Demonstratie van het Volk. De groepering vindt het niet te verkroppen dat de 82-jarige Wil van Buren haar dementerende man Nico (83), die in Kanidas verblijft, nu al bijna twee maanden niet mag bezoeken.

Er zijn eerder op de dag al verschillende telefonische bedreigingen binnengekomen dus surveilleert de politie bij het verzorgingshuis. Op dit moment is het daar echter rustig, aldus een woordvoerder tegen Hart van Nederland.

Mevrouw Van Buren zelf kwam vorige week ook al in actie tegen de coronaregels van het verpleeghuis en zat uit protest drie dagen lang op een stoel voor het pand.

Vijf keer per week bezocht Wil van Buren haar man. Sinds de coronamaatregelen gaat ze iedere dag vijf minuten langs om hem door het raam even te kunnen zien, vertelde ze tegen Hart van Nederland. Haar man begrijpt niet wat er aan de hand is. “Soms kijkt hij in mijn ogen en vraagt hij van achter het raam; ‘hoe gaat het met jou?’ Dan zeg ik maar dat het goed gaat. Maar vanbinnen huil ik.”

Update 20:00 – Op nog twee nertsenhouderijen coronavirus aangetroffen

Op nog eens twee nertsenhouderijen is het coronavirus aangetroffen, meldt landbouwminister Carola Schouten. Het gaat om houderijen in De Mortel (gemeente Gemert-Bakel) en Deurne (gemeente Deurne).

Het totaal ligt nu op vier. Op de houderij in De Mortel werd al eerder besmetting vastgesteld. Het bedrijf heeft 10.000 dieren.

Uit voorzorg is rond beide bedrijven een ‘400 meterzone’ ingesteld, waarin de openbare weg is afgesloten voor voetgangers en (brom-)fietsers.

Dieren en mest mogen niet van het bedrijf worden afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Update 17:27 – Zeker 22 bewoners AZC Sneek positief op coronavirus

Het asielzoekerscentrum in Sneek gaat de komende 72 uur op slot. Dat heeft een woordvoerder van het COA laten weten aan Hart van Nederland.

22 bewoners zijn positief getest op het virus en zij zitten afgezonderd met hun gezinnen. Alle positief geteste mensen hebben milde tot geen klachten.

Het azc in Sneek is het achtste centrum waar het coronavirus is opgedoken. Door het hoge aantal besmettingen is het de eerste keer dat een heel azc preventief in quarantaine gaat.

Lees hier het hele verhaal.

Update 17:00 – NS test aanmeldservice voor drukke treinen

Twee op de drie treinreizigers hebben begrip voor een plan van de NS om reizigers zich vooraf te laten aanmelden voor een treinreis. Een reiziger krijgt dan vooraf te zien welke trein druk is en welke niet en met die info kan de NS de treinencapaciteit aanpassen.

Deze aanmeldservice wordt vanaf volgende week technisch uitgewerkt en met een groep reizigers getest.

De Nederlandse Spoorwegen en de TU Delft doen gezamenlijk onderzoek naar de impact van de coronacrisis op het reisgedrag, onder 46.000 reizigers. Daaruit blijkt vooralsnog dat één op de drie reizigers na de coronacrisis verwacht meer thuis te zullen werken. Een op de vijf reizigers denkt minder vaak tijdens de spits te gaan reizen.

Update 16:24 – Nog 564 coronapatiënten op intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gezakt tot 564. Dat zijn er 20 minder dan op donderdag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) denkt aan het einde van volgende week uit te komen op 435 coronapatiënten op de ic’s.

Van de coronapatiënten liggen 549 op Nederlandse ic’s, 17 minder dan donderdag. Op intensive cares in Duitsland liggen 15 Nederlandse coronapatiënten. Drie mensen zijn in het afgelopen etmaal teruggebracht naar Nederland. Buiten de intensive cares, dus op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen, liggen 1189 mensen met corona. Dat zijn er 97 minder dan op donderdag.

Verder liggen 414 mensen met andere aandoeningen op de intensive care, 26 minder dan op donderdag.

Update 15:51 – Kabinet trekt portemonnee vooralsnog niet voor betaald voetbal

Het kabinet lijkt voorlopig niet van plan de portemonnee te trekken om het betaald voetbal te ondersteunen. Minister van Sport Martin van Rijn vindt dat er met voetbalbond KNVB eerst maar eens over plannen voor de toekomst moet worden gesproken. “Er staat geen zak geld klaar”, zei hij na afloop van de ministerraad.

De KNVB becijferde de schade door de coronacrisis vorige maand op 300 tot 400 miljoen euro en vroeg de overheid in een brief om steun. “Ik wacht de plannen van de KNVB af”, zei Van Rijn vrijdag. Hij sluit een helpende hand van de overheid niet uit, maar “laten we eerst maar eens over plannen praten”.

Premier Mark Rutte antwoordde in zijn wekelijkse persconferentie bondig op de vraag of de overheid zomaar honderden miljoenen voor de KNVB wil uittrekken. “Nee, natuurlijk niet!”, zei hij lachend en met overslaande stem.

Update 15:35 – Waarschuwing voor legionella door stilstaand water

Nu scholen en andere gebouwen weer opengaan, moet men eerst de waterleidingen goed doorspoelen om legionellabesmettingen te voorkomen. Dat adviseerde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie.

“Geef legionella geen kans.” Daarmee herhaalde Rutte een eerdere oproep van waterbedrijven.

In sommige gebouwen heeft het water al wekenlang niet meer gestroomd. Als het te lang blijft stilstaan kan de legionellabacterie snel groeien, vooral bij hogere temperaturen. Spoel daarom de leidingen ongeveer een minuut lang door met de warme en koude kraan open, adviseren waterbedrijven.

Update 14:53 – Thuis omkleden en douchen bij bezoek aan zwembad

Wie vanaf maandag weer gaat zwemmen, moet zich thuis al omkleden. Dat staat in het protocol dat de Nederlandse zwembond KNZB in samenwerking met heel wat partijen uit de zwembranche heeft opgesteld.

Bezoekers aan het zwembad moeten zorgen dat ze bij binnenkomst hun zwemkleding al onder hun normale kleding hebben zitten en vrijwel gelijk het water in kunnen duiken, zodat gebruik van de kleedhokjes wordt beperkt. Het is ook de bedoeling dat ze zowel voor als na het zwembadbezoek thuis douchen.

Update 14:46 – Sportbranche vraagt ministers in brandbrief om “zicht op overleving”

Vertegenwoordigers van de vechtsport, krachtsport en fitnessbranche hebben de ministers Hugo de Jonge (VWS), Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) en Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) via een brandbrief om “zicht op overleving” gevraagd. De sportsector is verontwaardigd over het kabinetsbesluit dat sportgelegenheden nog tot 1 september gesloten moeten blijven.

De vertegenwoordigers willen zo snel mogelijk met de ministers om de tafel. “Om te kijken hoe we met behulp van onze sterke protocollen veilig en verantwoord de deuren eerder weer kunnen openen.

Of hoe u de ondernemers in deze sector anders perspectief kunt bieden om deze crisis te overleven”, aldus de vertegenwoordigers. “Sportscholen gaan onderuit als zij nog ruim drie maanden lang de adem moeten inhouden”, zo schrijven de vertegenwoordigers van de branche. “Het water staat ons tot aan de lippen, en als we nu niet spreken, is het misschien te laat.”

Update 14:08 – RIVM meldt 71 nieuwe doden door coronavirus, 35 nieuwe ziekenhuisopnames

In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 71 sterfgevallen door het coronavirus doorgekregen. Het officiële dodental is daarmee opgelopen tot 5.359.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 35 naar 11.227. De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven.

Lees meer

Update 13:49 – Den Bosch experimenteert met maatregelen tegen drukte

De gemeente Den Bosch neemt een aantal maatregelen om bezoekersstromen komend weekend te reguleren. Het gaat om een uitbreiding van het experiment dat vorig weekend in het centrum begon, waarbij Den Bosch eenrichtingsverkeer invoerde voor voetgangers in een deel van de binnenstad.

“Het eenrichtingsverkeer – zo zien we na de eerste proef – draagt voorzichtig positief bij aan het reguleren van de drukte in de wat nauwere straatjes. Daarom zetten we dat het komende weekend opnieuw in”, kondigde de gemeente vrijdag aan.

De gemeente breidt de pilot zaterdag en zondag (Moederdag) uit door in hoofdwinkelstraten Hinthamerpromenade en de Hooge Steenweg loopstromen te scheiden met markeringen op de grond en met borden. Dit geldt ook voor de Markt, het centrale plein in de stad.

Update 12:48 – HTM: pak niet de bus of tram naar het strand

Ook al wordt het de komende dagen mooi weer, toch vraagt vervoerder HTM aan inwoners van de Haagse regio geen gebruik te maken van de tram of bus om bijvoorbeeld naar het strand of park te gaan. De vervoerder wijst erop een aangepaste dienstregeling te rijden, zodat mensen uit zogenoemde vitale sectoren kunnen blijven rekenen op hun tram en bus.

“Met het in acht nemen van de 1,5 meter afstand is de huidige capaciteit van tram of bus onvoldoende om meer reizigers veilig te vervoeren. Niet-noodzakelijke reizigers worden dan ook niet in tram of bus verwacht. Het afstand houden van elkaar kan niet in te volle trams of bussen”, aldus HTM. De vervoerder deed eerder ook al soortgelijke oproepen.

Update 12:02 – Binnenkort naar Giethoorn? Eerst online een kaartje kopen

Toeristen die Giethoorn willen bezoeken, moeten vooraf een kaartje kopen. De toeristische straatjes en grachten in het waterdorp zijn alleen toegankelijk voor bezoekers die hebben gereserveerd en voor bewoners. Op het water geldt eenrichtingsverkeer en een inhaalverbod.

Op die manier wil de Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn ‘t Gieters Belang voorkomen dat het dorp helemaal afgesloten moet worden zolang de coronacrisis voortduurt. Het is in Giethoorn elk weekend te druk. Met Pasen gold al een vaarverbod. Vanaf zaterdag heeft de gemeente Steenwijkerland voor overdag een fietsverbod ingesteld langs de grachtjes, dat zelfs geldt voor de inwoners van het dorp.

Lees meer. 

Update 11:37 – 25.000 Nederlanders kochten vispas na ingaan coronamaatregelen

Sinds het kabinet maatregelen heeft genomen vanwege het coronavirus, hebben zeker 25.000 Nederlanders een visvergunning aangevraagd. Vorig jaar hadden in totaal een kleine 600.000 mensen een zogenoemde VISpas, een getal dat dit jaar waarschijnlijk hoger zal uitvallen, aldus Sportvisserij Nederland.

“Het aantal visvergunningen dat we dit jaar vooralsnog hebben verstrekt, bereiken we normaal gesproken pas in augustus”, zegt Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland. “Dat blijft iedere dag oplopen”. Volgens Bongers zoeken mensen nu graag ontspanning en avontuur in de buitenlucht, maar ook “de spanning van de visvangst”.

Sportvisserij Nederland gaat ervan uit dat vanwege de coronacrisis veel mensen deze zomer in eigen land op vakantie gaan, waardoor meer mensen zullen gaan vissen. De bond benadrukt wel dat er momenteel minder buitenlandse vissers naar Nederland trekken.

Update 11:26 – Eerste versie corona-app moet eind mei klaar zijn

Een eerste versie van de corona-app die de overheid wil laten maken, moet eind mei klaar zijn. Het gaat volgens het ministerie van Volksgezondheid om “een werkende toepassing die op beperkte schaal getest kan worden”, nog niet om de definitieve versie. De app moet de GGD’en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Vorige maand presenteerden zeven software-ontwikkelaars hun corona-apps. Daarop kwam veel kritiek. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de voorstellen niet voldeden, omdat de overheid niet duidelijk genoeg was in de voorwaarden. Het kabinet maakte daarom pas op de plaats en besloot zelf een nieuwe app te ontwikkelen.

Update 11:02 – Pierre Wind opent telefoonlijn voor eetvragen tijdens coronatijd

Tv-kok Pierre Wind opent een telefoonlijn waar Nederlanders de komende drie weken, tot de horeca weer gedeeltelijk open mag, vragen kunnen stellen over gezond eten en koken. De ‘coronakooklijn’ is vanaf vrijdagochtend te bereiken op 06-14713488. Wind is in principe de komende drie weken bereikbaar tussen 10.00 uur en middernacht.

De Haagse kok krijgt sinds de lockdown via sociale media veel vragen over mensen die gezond willen blijven eten tijdens de verplichte thuisisolatie. Daarom heeft hij nu een aparte telefoonlijn in het leven geroepen om deze vragen beter te kanaliseren.

Update 10:35 – Jeugdorganisaties vragen wat wel en wat niet mag op zomerkamp

Wat doen we met de zomerkampen? Die vraag hebben enkele jeugd- en jongerenorganisaties gesteld aan minister Hugo de Jonge, nu kinderen en jongeren weer mogen sporten en bewegen in verenigingsverband. Ze willen weten wat mag en wat kan om kinderen en jongeren op kamp te laten gaan.

Juist nu Nederlandse gezinnen niet of beperkt op vakantie gaan, is het van groot belang dat kinderen en jongeren op kamp kunnen gaan, vinden de briefschrijvers. Voor veel kinderen is het kamp het hoogtepunt van het jaar. Vorig jaar gingen tienduizenden kinderen en jongeren op zomerkamp, variërend van sport-, pony- en zeilkampen, kampen voor bijzondere doelgroepen zoals kinderen uit kwetsbare gezinnen of kinderen met een beperking. Ook zijn er kampen van jeugdorganisaties als Scouting, YMCA, JongNL Limburg en Jong Nederland, het kerkelijk jeugdwerk en participanten van het Steunpunt KinderVakanties.

De eerste zomerkampen staan gepland vanaf begin juli, zodra de zomervakantie begint. De organisaties willen snel duidelijkheid, ook voor de jeugd, de begeleiders en de ouders.

Update 10:22 – Steeds meer Nederlanders keren terug vanuit Marokko

De repatriëring van Nederlanders in Marokko ziet er steeds rooskleuriger uit. Dat stelt het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Vrijdag vertrekt het derde toestel, met ongeveer driehonderd passagiers aan boord, vanuit Casablanca richting Schiphol. Mogelijk vliegt ook zondag weer een vliegtuig met Nederlanders terug, die door de coronacrisis in Marokko zijn gestrand.

“Als het in dit tempo blijft gaan, kunnen alle mensen mogelijk binnen enkele weken terugkeren”, zegt Sahil Achahboun van SMN. Als het vliegtuig dat vrijdag vertrekt is aangekomen, zitten nog zo’n 2100 Nederlanders vast in Marokko. De groepen mensen die terugvliegen worden samengesteld op basis van urgentie. Dat betekent dat bijvoorbeeld zieken, ouderen en zwangere vrouwen voorrang krijgen.

SMN benadrukt dat na vrijdag zeker niet alle urgente gevallen terug in Nederland zijn. “Ze menen een volgorde aan te houden, maar er blijft nog veel onduidelijk”, zegt Achahboun. “Ook mensen die niet per se ‘urgent’ zijn komen terug”.

De repatriëring ging lange tijd moeizaam, mede omdat Marokko het land vanwege het coronavirus streng heeft afgegrendeld. De lockdown in het Noord-Afrikaanse land duurt nog tot zeker 21 mei. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt er alles aan doen te doen om de Nederlanders zo snel mogelijk terug te halen.

Update 08:43 – Buitenlandse studenten in de knel door coronacrisis

Buitenlandse studenten in ons land krijgen het steeds moeilijker mede door de coronacrisis. Dat constateren het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Erasmus Student Network (ESN). Knelpunten zijn er vooral op de gebieden van financiën en huisvesting, maar ook zijn er problemen met de informatievoorziening en met stress.

“Door de coronacrisis vallen bijbanen weg, verliezen ouders hun baan in landen waar overheidssteun geen vanzelfsprekendheid is en zijn wisselkoersen door de crisis vaak zeer ongunstig. Het wordt hierdoor steeds lastiger aan de verplichtingen voor de hoge huren en het collegegeld te voldoen”, zeggen de organisaties.

Verder is volgens de clubs de Engelstalige informatievoorziening over de Nederlandse maatregelen tegen Covid-19 “pas laat op gang gekomen en nog steeds niet altijd volledig. Hierdoor zijn internationale studenten afhankelijk van hun Nederlandstalige medestudenten en onofficiële vertalingen van nieuwsberichten.”

Update 08:16 – ‘Helft wil ook ná corona thuiswerken, collega’s worden gemist’

Bijna de helft van de Nederlanders verwacht ook ná de coronacrisis vaker thuis te (mogen) werken. Het scheelt veel reistijd, de dag is beter in te delen en er is meer tijd voor het gezinsleven, worden als redenen opgegeven.

Verder missen we wel het praatje bij de koffiemachine. Dit zijn conclusies uit onderzoek van Intermediair en Nationale Vacaturebank onder ruim 1000 Nederlanders.

Lees meer.

Update 07:42 – Incompleet team op ruim helft basisscholen

Ruim de helft van de basisscholen, 57 procent, start maandag met een incompleet team. Op deze scholen komen gemiddeld drie leerkrachten niet naar school op 11 mei. Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies na onderzoek samen met het AD onder 1250 basisschoolleraren.

De overgrote meerderheid van de leerkrachten (92 procent) die starten met een incompleet team, geeft aan dat dit geen problemen oplevert of dat de problemen te overzien zijn. Een ruime meerderheid van de leerkrachten, 80 procent, heeft er veel zin om 11 mei weer aan de slag te gaan met hun leerlingen. De overige leerkrachten vinden vooral dat het eigenlijk niet verantwoord is de scholen maandag weer te openen.

Een kleine driekwart van de leerkrachten vindt dat de school goed is voorbereid op de nieuwe situatie, 9 procent vindt dat niet.

Update 07:06 – Jongere in azc kan zich niet online scholen door slechte wifi

Niet alle jongeren in asielzoekerscentra kunnen na de meivakantie weer verder met onlineonderwijs. Ondanks de belofte van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) om de vaak slecht werkende wifi te verbeteren, missen veel scholieren in azc’s de toegang tot digitaal onderwijs. Dat stelt de Werkgroep Kind in azc. Van de vijfenveertig ondervraagde azc’s geeft een derde aan onvoldoende internetbereik te hebben.

De werkgroep waarschuwt voor het vergroten van de leerachterstand bij deze groep kwetsbare jongeren. Een goedwerkende internetverbinding is cruciaal nu scholieren in het voortgezet onderwijs digitaal onderwijs volgen en door de coronacrisis pas per 1 juni gedeeltelijk weer naar de schoolbanken kunnen terugkeren. Staatssecretaris Broekers-Knol beloofde daarom, volgens de werkgroep, dat de wifiproblemen in asielzoekerscentra in de derde week van april opgelost zouden zijn. Maar uit een inventarisatie van de Werkgroep blijkt dat in veel asielzoekerscentra deze verbinding niet voldoende is hersteld.

Update 06:31 –Verhuurders verhogen woninghuren ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie. Huurdersorganisatie de Woonbond zegt meldingen van forse verhogingen te krijgen.

Dat meldt het FD vrijdag. De afgelopen weken hebben veel huurders in Nederland weer de jaarlijkse huurverhogingbrief op de mat gehad. Huurdersorganisaties hadden erop aangedrongen de huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis een inkomensdaling verwachten.

Lees meer.

Update 06:11 –CZ-topman: concentreer coronazorg in een paar ziekenhuizen

De zorg voor patiënten met het coronavirus kan het beste in een paar centra worden gebundeld. Dat zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot van zorgverzekeraar CZ in Trouw. Zo komt er ruimte vrij voor kleinere ziekenhuizen om de ‘gewone’ patiënt te behandelen.

Volgens De Groot moet niet meer ieder ziekenhuis patiënten verzorgen die zijn besmet met het coronavirus. “Concentreer de zorg voor Covid-patiënten in een paar centra in de regio zodat de andere ziekenhuizen de reguliere zorg kunnen oppakken. Dan krijgt iedereen de zorg die nodig is.”

Nederland gaat een transitiefase in en die fase duurt totdat er een vaccin is, wat nog anderhalf jaar kan duren. De verspreiding van Covid-patiënten over alle ziekenhuizen is voor deze fase niet efficiënt, zegt De Groot. “Als je een kleine ic hebt, heb je met pijn en moeite het aantal bedden vergroot, maar de getallen blijven relatief klein. Zelfs als je twee of drie patiënten hebt, is de impact op het ziekenhuis enorm. Daarom is het wat ons betreft verstandiger twee of drie centra te kiezen en de andere ziekenhuizen vrij te spelen voor gewone zorg.”

Update 05:47 – Rode Kruis roept op te klappen voor vrijwilligers

Het Rode Kruis roept vrijdag, op Rode Kruisdag, op te klappen voor de vrijwilligers. Dat gebeurt op de geboortedag van Henry Dunant, de oprichter van het Rode Kruis.

“Op dit moment is het Rode Kruis in Nederland en in 191 andere landen actief met het bieden van hulp aan diegenen die dit het hardst nodig hebben. Rode Kruis-vrijwilligers zetten zich belangeloos in om de meest kwetsbaren te helpen. Zo vervoeren zij coronapatiënten, gaan zij voedselpakketten uitdelen aan kwetsbaren die geen aanspraak maken op andere hulpverlening en ondersteunen ze ziekenhuizen en zorginstellingen”, aldus het Rode Kruis.

“De moed en gedrevenheid van de Nederlandse Rode Kruis-vrijwilligers en de miljoenen Rode Kruis-hulpverleners wereldwijd die zich inzetten tijdens de coronacrisis, zorgen voor solidariteit en helpen velen door deze zware periode heen.” Het Rode Kruis werd op 19 juli 1867 opgericht.