Gezondheid

LIVEBLOG | Aantal nieuwe gevallen naar bijna 4.000, RKC-PEC afgelast na besmettingen

Het coronavirus is bezig met een comeback. Het aantal besmettingen loopt in rap tempo op, er komen steeds meer patiënten op de ic’s te liggen en ziekenhuizen zijn weer begonnen met het verspreiden van patiënten. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland van zaterdag 3 oktober.

– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 3.972
– Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis: 741
– Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care: 156
– Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.449
– Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 14:13 – Bijna 4.000 nieuwe besmettingen in afgelopen dag

In de afgelopen dag zijn er 3.972 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is het hoogste aantal dat nu toe is doorgegeven aan de gezondheidsdienst. Vrijdag ging het nog om 3.829 nieuwe gevallen.

Amsterdam is nog altijd de grootste brandhaar: in de hoofdstad zijn 367 nieuwe besmettingen geteld. Daarna volgen Rotterdam (282) en Den Haag (209).  In de regio Hollands Midden, waar onder meer Leiden en Gouda onder vallen, werden 307 mensen positief getest.

Het dodental in Nederland is gestegen met 21, waarmee het aantal bevestigde sterfgevallen sinds de corona-uitbraak op 6.449 komt. Het betekent overigens niet dat al deze coronapatiënten in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zo werden er vrijdag geen coronadoden gemeld.

Update 12:59 – Massaal trouwfeest met 180 man in Tilburg

De politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan een trouwfeest in Tilburg. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen mochten daar dertig mensen bij aanwezig zijn, maar agenten telden 180 personen. De ontruiming verliep volgens een politiewoordvoerder rustig.

Er zijn geen boetes uitgedeeld aan de bruiloftgasten en de politie heeft ook niet van iedereen de gegevens genoteerd, bevestigt de zegsman berichtgeving door Omroep Brabant.

Lees hier meer over het massale trouwfeest in Tilburg

Update 12:24 – Wedstrijd Eredivisie afgelast na besmettingen bij RKC

De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle van zaterdagavond gaat niet door. Bij de thuisclub zijn in de afgelopen 24 uur namelijk vier coronabesmettingen vastgesteld en daardoor moeten acht spelers in quarantaine. Volgens de Brabantse club kan dat aantal nog oplopen. Het is de eerste keer dat er in de Eredivisie een wedstrijd wordt afgelast vanwege coronabesmettingen.

Het besluit werd genomen na overleg tussen de bondsarts van de KNVB, de clubarts van RKC Waalwijk en de GGD, laat de voetbalclub zaterdagmiddag weten. “Geen van de partijen vindt het verantwoord om de spelersgroep van RKC Waalwijk bij elkaar te brengen om de wedstrijd tegen PEC Zwolle te spelen. De gezondheid en veiligheid van spelers en staf gaat boven alles.”

De KNVB zal zo snel mogelijk een nieuwe datum prikken voor het duel.

Update 10:42 – Van Dissel: corona via vakantiegangers naar hier gekomen

De snelle opmars van het coronavirus in ons land van de afgelopen weken is voor het RIVM “plotseling” gekomen. Dat zegt hoofd Infectiebestrijding Jaap van Dissel zaterdag tegen de NOS. De gezondheidsdienst is tot de conclusie gekomen dat het virus voornamelijk door vakantievierende jongeren in Zuid-Frankrijk en Spanje is meegenomen.

De vakantiegangers verspreidden het virus daarna verder op feesten en in studentenhuizen. Jongeren gaven corona vervolgens weer door aan ouderen, die op hun beurt anderen weer besmetten op het werk. Op die manier kwam het virus uiteindelijk ook weer terecht in de verzorgingstehuizen, concludeert het RIVM nu.

Update 09:30 -‘Vanaf volgende week meer coronatests beschikbaar’

Vanaf komende week zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid wekelijks 395.000 coronatests beschikbaar. Dat zijn er 125.000 meer dan de afgelopen week. “De verwachting is dat we in oktober voldoen aan de vraag. Het ziet er goed uit”, aldus een woordvoerder.

Dat betekent overigens niet dat het tekort aan testcapaciteit vanaf maandag verholpen is, benadrukt de zegsman. “Daarvoor is meer nodig, omdat de GGD’s dat vele testen ook aan moeten kunnen. Maar we huren ook steeds meer onderzoekscapaciteit in.”  Aan het einde van de maand moeten er dagelijks ongeveer 70.000 testen beschikbaar zijn, is de bedoeling.

Op dit moment is het niet mogelijk om iedereen te testen die een coronatest heeft aangevraagd. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zei vrijdag dat “een sterkere regie” de tekorten kan verkleinen, zodat er meer ruimte is om mensen te testen. Nieuwe testmanieren kunnen daarbij hepen, maar moeten wel zorgvuldig worden toegelaten.