Coronaproof reizen met de bus: 'Dit is een beetje zoals je in films ziet, met gevangenen'

Plexiglas tussen de stoelen en 1,5 meter afstand. Dat is hoe het er aan toe gaat bij coronaproof reizen in de bus. Touringcarbedrijf Van Gompel bedacht een oplossing zodat mensen veilig met de bus kunnen reizen. Het bedrijf bereid zich op deze manier voor op de 1,5 meter-samenleving.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog    

Een van de bussen van Van Gompel wordt ingezet door de NS om als treinvervangend vervoermiddel te dienen. In de bus mogen reizigers alleen bij het raam zitten en zijn de stoelen ernaast ingepakt in plastic. “Wij zijn vorige week maandag begonnen met de aanpassingen”, vertelt directeur Gert-Jan Lommerse. “Een dag later vertelde premier Mark Rutte dat iedere branche na moest denken over hoe je de 1,5 meter economie moet hanteren en op woensdag was de eerste bus klaar.”

De bus van het touringcarbedrijf vervoert normaal gesproken 62 personen, maar door de 1,5 meter economie zijn dat er nu 26. “Meer dan de helft leveren we in.”

‘Even wennen’

De reizigers moeten even wennen. “Het is best apart moet ik zeggen. Ik moet afstand houden, wat logisch is, maar het is best wel gek om hier tussen het plastic te zitten.” Bij een andere reiziger roept de aanpassing hele andere beelden op. “Dit is een beetje zoals je in films ziet, met gevangenen in bussen. Maar dit is beter voor iedereen denk ik toch?”

Ook voor de buschauffeur is het aanpassen. “Normaal gesproken rijd ik naar Oostenrijk, de Cote d’Azur of Londen. In principe rij ik overal naartoe, maar nu rij ik maar een paar ritten eigenlijk.”