Gezondheid

Coronapatiënten lijken bij mildere klachten minder immuun

Mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus en alleen milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen.

Dat heeft hoofd infectiebestrijding Jaap van Dissel van gezondheidsorganisatie RIVM woensdag gezegd in een technische briefing in de Tweede Kamer. Er lopen nu onderzoeken naar de mate waarin mensen beschermd worden tegen het virus als ze al een keer besmet zijn geweest.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Uit de eerste resultaten blijkt dat personen die het coronavirus onder de leden hebben gehad, bij milde klachten minder antistoffen hebben opgebouwd, aldus Van Dissel. Antistoffen zorgen ervoor dat iemand geen last krijgt van virus bij een nieuwe besmetting.

Meer onderzoek nodig

Het is dus de vraag of iemand die milde klachten heeft gehad wel genoeg antistoffen in het lichaam heeft om immuun en niet besmettelijk te zijn. Op dit moment wordt onderzocht hoeveel antistoffen daarvoor nodig zijn. Maar nieuwe antwoorden op onderzoeksvragen roepen ook alleen maar meer vragen op, benadrukt de RIVM-expert.

Ook als mensen wel immuun zijn, is het nog maar de vraag hoe lang ze dat zijn. Immuniteit voor luchtweginfecties kan een aantal jaren duren, terwijl we bij bijvoorbeeld mazelen levenslang resistent zijn.