Gezondheid

Belangrijke rol voor genezen coronapatiënten: bloedplasma afstaan

Mensen die genezen zijn van corona, kunnen mogelijk bijdragen aan een oplossing tegen de ziekte. Dat kan door het geven van bloedplasma. Onderzoekers willen weten of plasma met antistoffen bijdraagt aan een snellere genezing van coronapatiënten.

Lees het laatste coronanieuws in ons liveblog

Paul Tromp, zelf genezen van corona, doet aan het onderzoek mee. Hij kreeg eind februari corona en dat voelde naar eigen zeggen als een flinke griep. Daarom besloot hij zijn bloedplasma te doneren. “Het is een vreselijke ziekte. Ik wil iets kunnen bijdragen aan de bestrijding daarvan.”

‘Belangrijk om te helpen’

Het idee is dat de antistoffen uit het plasma mensen met corona kan helpen. Als zij zelf te weinig antistoffen aanmaken tegen het virus en flink ziek worden, kunnen zij mogelijk gebaat zijn bij die antistoffen van ex-coronapatiënten.

Ook Jiska van Schaik helpt de onderzoekers aan plasma. “Ik vind het belangrijk om te kijken of ik kan helpen”, aldus Jiska. Maar niet iedere coronapatiënt kan zomaar bloedplasma afstaan. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

“Je moet het coronavirus aantoonbaar gehad hebben”, aldus ervaringsdeskundige Paul Tromp. “Dus je moet een bewijsstuk hebben van een laboratorium, waarin bevestigd wordt dat je positief bent getest. Je moet ook al minimaal twee weken genezen zijn en een bepaalde leeftijd en gewichtsklasse hebben.”

Honderden donaties

Bij bloedbank Sanquin zijn ze maar wat blij met de ex-coronapatiënten. Sinds de oproep om te doneren hebben al honderden genezen coronapatienten plasma afgestaan. De grote vraag is of de methode met antistoffen gaat werken. Daarvoor is geduld vereist. De eerste resultaten laten nog wel een aantal weken op zich wachten, laat een woordvoerder van de bloedbank weten.

Paul Tromp plaatste op Facebook een bericht over zijn plasmadonatie. De reacties waren overweldigend en het bericht werd duizenden keren gedeeld. Paul hoopt dat meer mensen gaan doneren. “Ik ben zelf geen reguliere donor, maar voor mij was dit de trigger om te gaan geven. En eigenlijk hoop ik dat heel veel meer mensen dit gaan doen.”