Gezondheid

GGD slaat alarm na corona-uitbraak onder groep Rotterdamse studenten

In Rotterdam is er een uitbraak van het coronavirus onder studenten. Volgens de GGD Rotterdam-Rijnmond gaat het om een groep van tien tot twintig personen, maar omdat er nog bron- en contactonderzoek wordt gedaan, verwacht de GGD dat het aantal besmettingen nog flink kan oplopen.

Zondag werden 64 mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond positief getest op het virus, oftewel 4,8 per 100.000 inwoners, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Daarmee is de regio op dit moment de grootste brandhaard van het virus in Nederland. Hoewel de cijfers in het niet vallen ten opzichte van het hoogtepunt van de crisis in april, toen er op dagbasis in Rotterdam-Rijnmond 17,4 per 100.000 positief werden bevonden, noemt de GGD het nu een ‘zorgelijke uitbraak’.

Coronamaatregelen genegeerd

Reden voor de zorgen is dat het vooral jongeren zijn die besmet raken. “Zij zijn niet gewend om bij milde symptomen zoals verkoudheid zich te melden of te laten testen,” vertelt een woordvoerder. “En ook de bereidheid om zich te houden aan de maatregelen is lager. De besmette jongeren zien elkaar op verschillende momenten zoals bij borrels, huisfeestjes, tijdens het sporten of thuis.” Vaak lukt het hen niet om de anderhalve meter aan te houden, of negeren jongeren de adviezen volkomen. De woonsituatie in krappe studentenwoningen helpen daar niet aan mee.

De jongeren die positief zijn getesten zijn nu in isolatie, wat wil zeggen dat zij en hun huisgenoten twee weken binnen moeten blijven. Maar dat werkt niet altijd. “We merken ook uit gesprekken die onze telefonisten in het kader van het contactonderzoek voeren dat de studenten zich niet altijd aan de quarantaine houden.”

Geen reden tot extra maatregelen

Maandag spraken de Veiligheidsregio en betrokken instanties over de oplopende besmettingscijfers. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond laat aan Hart van Nederland weten dat op zeer korte termijn geen extra maatregelen worden genomen, maar is het vooral taak voor de jongeren om zich aan de al bestaande maatregelen te houden. Ook zal burgemeester Aboutaleb de komende dagen een oproep aan de moslimsgemeenschap om het offerfeest vooral in kleine huiselijke kring te vieren en geen familiereünie te organiseren.

Lees ook: ‘Eén op de tien zorghelden van coronacrisis zit nu ziek thuis’

In Amsterdam is de afgelopen dagen ook een kleine stijging te zien van het aantal besmettingen, maar dat is volgens de GGD Amsterdam-Amstelland geen reden om nu al te vrezen voor een tweede golf. De toename van het aantal positieve tests is vooral toe te schrijven aan de grotere hoeveelheid mensen dat zich laat testen. Om aan de vraag te voldoen is zondag in Amsterdam ook ingezet om het aantal tests per dag te vergroten naar 1300.

Ook in Rotterdam is er grote vraag naar tests. “Vandaag hebben we 1400 mensen ingepland, vorige week waren dat er nog 1200,” licht een woordvoerder van de GGD toe. “Bij onze testlocatie op de Koperstraat is een extra teststraat gekomen, en we proberen de komende week elke dag twee extra teststraten beschikbaar te maken.” Om aan de grote vraag te voldoen wordt extra personeel opgeleid en ingezet, het is de vraag of dit voldoende is. “We moeten steeds inspelen op de vraag vanuit de samenleving, maar telkens als een teststraat woord geopend loopt het alweer vol,” aldus de woordvoerder.