Gezondheid

Corona is een pandemie: 'Zet zélf alles op alles om dit virus af te remmen'

Marion Koopmans, viroloog aan de Erasmus Universiteit, drukt Nederlanders op het hart: wacht niet tot het coronavirus zich uitbreidt en er, zoals in Italië en Denemarken bijvoorbeeld, zwaardere maatregelen komen. “Vraag je af, wat doe ik zelf? Was ik mijn handen wel? Wat doe ik zelf, ga ik geen carnaval vieren, ga ik niet naar de kroeg als ik in een gebied als ik weet daar het virus circuleert?”

In Italië zijn veertien provincies in het noorden van Italië deels in quarantaine gezet wegens het virus en dat betekent dat ongeveer 16 miljoen mensen geen kant op kunnen. In Denemarken werden scholen gesloten.

Zwaardere maatregelen?

Bij ons is dat nog niet aan de orde, maar moeten we net als die landen, geen zwaardere maatregelen nemen? “Dat is lastig”, legt Koopmans uit. “Je ziet het per dag. Wat je voor afgelopen vrijdag zag, is dat in een groot deel in Nederland de infecties die we zien, aan recente reizen gelinkt zijn. Maar in Brabant leek er meer aan de hand. Dus in beperkt gebied. Ga je dan in heel Nederland alles afgelasten? Dat is ook lastig te verkopen.”

Lees ook: WHO bestempelt uitbraak coronavirus officieel als pandemie

De keuze om toch maar alles af te gelasten is logisch, vindt Koopmans. Maar het begint – en eindigt, hopelijk – bij onze eigen keuzes en ons eigen gedrag. “Het is belangrijk dat we ons aan adviezen houden. Dus handen wassen, houd je hoofd erbij. Meld je als je op reis bent geweest en milde klachten hebt, blijf thuis, dat helpt allemaal mee.”

Hetzelfde lot als Italië

Doen mensen dat niet, dan kan er hetzelfde gebeuren als in Italië: er zijn zoveel patiënten dat artsen keuzes moeten maken. “En dat is waar we zorgen om hebben”, zegt de viroloog. “Als je het hebt over een pandemie, namelijk dat veel mensen tegelijk ziek worden en zelfs als het gros slechts milde klachten heeft, is die groep die ernstig ziek wordt heel groot, in heel korte tijd. Dat is meer dan ziekenhuizen aankunnen. Daarom is het belangrijk om alles op alles te zetten om te proberen dit te remmen, te vertragen.”

Lees ook: Op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Neem het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het nieuwe coronavirus officieel heeft bestempeld als een pandemie serieus. “Dat is echt wel een waarschuwing. Van: jongens, neem dit serieus, want dit is een lastig te beheersen virus.”

Wereldwijd zijn er tot en met woensdag in totaal ruim 118.000 besmettingen met het COVID-19-virus geconstateerd. Bijna 4.300 mensen zijn aan COVID-19 overleden. In Nederland zijn er ruim 500 mensen besmet en zijn er vijf mensen er aan overleden.