Opmerkelijk

Speciale 'corona-emoji's' van Esther en Joran zijn een wereldwijd succes

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus moeten we allemaal zoveel mogelijk thuisblijven. Om elkaar daar wat makkelijker aan te herinneren hebben Esther van Brakel en Joran Backx speciale ‘corona-emoji’s’ ontworpen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Esther woont in Rotterdam, maar is opgegroeid in Uden. Het Brabantse dorp is relatief zwaar getroffen door het coronavirus. “Mijn moeder, oma en opa wonen er nog en die kan ik voorlopig niet bezoeken”, vertelt ze tegen Hart van Nederland.

Haar tante werkt in het Bernhoven Ziekenhuis waar de afgelopen weken veel coronapatiĆ«nten zijn binnengekomen. Ze weet hoe hard er nu door het zorgpersoneel wordt gewerkt. “Ik zat met Joran te appen. We zaten allebei in quarantaine in ons huis en dachten: kunnen wij ook niet iets doen?”

‘Binnen paar uur gemaakt’

De twee kennen elkaar nog van de kunstacademie en uiteindelijk bedachten ze om speciale emoji’s te maken met het coronavirus als thema. “Zo kunnen mensen elkaar er makkelijk op attenderen om op te letten en vooral thuis te blijven”, legt Esther uit.

Het maken was volgens de Brabantse zo gepiept. “We hebben de emoji’s in een paar uurtjes gemaakt.” Het succes is er niet minder om: overal ter wereld, tot aan China aan toe, gebruiken mensen nu hun speciale tekens. Esther en Joran zijn daarom druk bezig met de volgende lading.

Maar wat maken de ‘corona-emoji’s’ zo’n groot succes? “Mensen onthouden beeld beter dan tekst”, denkt de maker. “Daarnaast komt een emoji ook niet zo streng over als je iemand wil waarschuwen.”