Gezondheid

Slimme verloskundigenpraktijk laat aanstaande vaders tóch meekijken met echo ondanks corona

De coronacrisis zorgt, naast veel ellende, ook voor veel vindingrijkheid bij mensen. Zo bedacht een Twentse verloskundigenpraktijk een manier waardoor partners toch met de echo van hun zwangere vrouw of vriendin mee kunnen kijken: een tv in de tuin.

“We waren een beetje zoekende hier. Want voor de mensen die niet bevallen, is het een grote teleurstelling dat ze niet mee naar binnen mogen om mee te kijken naar bijvoorbeeld de 20 wekenecho. Mensen beleven een heel andere zwangerschap en kraamtijd dan waarop je had gehoopt”, legt verloskundige Josien Vrielink van Verloskundigepraktijk Verwacht! uit. “Ook voor de zwangeren, die nu alleen naar binnen moeten, is het mooi als de partner erbij kan zijn. Het zijn spannende echo’s.”

‘Telefoon op speaker’

“Daarom hebben we bedacht om een beeldscherm buiten te zetten”, vervolgt Vrielink. “De mannen kunnen via dat scherm buiten blijven, maar toch meekijken. Binnen zetten we de telefoon op de speaker. Bij de 20 wekenecho wordt er ook van alles uitgelegd. Zo kunnen de mannen dan toch live meekijken.”

Nu is het mooi weer en kunnen de mannen buiten zitten, bij slecht weer wordt het scherm naar binnen verplaatst. “We zetten de tv dan achter een raam. De partner kan buiten onder een afdakje door het raam via het scherm blijven meekijken. We maakten onderling al grappen dat we bij koud weer wel een fleecedeken kunnen neerleggen. Of dat ze zelf een kannetje koffie meenemen.”

Facetime werkt niet

Vrielink legt uit dat ze het eerst via Facetime hebben geprobeerd op te lossen, maar dat dit toch beter werkt. “Je probeert er voor de zwangeren en hun partners het beste van te maken. We blijven dit doen zolang het nodig is.”

Toch zijn er ook veel zorgen bij zwangere vrouwen die in het ziekenhuis moeten bevallen. “Veel vrouwen neigen nu meer naar thuis bevallen. Er wordt gedacht dat ze in het ziekenhuis alleen nog maar bezig zijn met corona, maar dat is niet zo. De kraamafdelingen zijn allemaal aparte afdelingen die daar los van staan. De veiligheid is niet in gevaar. We roepen ook echt op: bij bijzonderheden of klachten, trek echt aan de bel”, zegt Vrieling.

Beeld: Verloskundigenpraktijk Verwacht!