Gezondheid

Huub (70) anderhalve week 'in de steek gelaten' door thuiszorg vanwege corona

Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus moeten er ook in de thuiszorg moeilijke keuzes worden gemaakt. Hierdoor kreeg de zeventigjarige Huub Doffer anderhalve week geen hulp meer, terwijl hij die hard nodig heeft.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Van de ene op de andere dag was Huub hulpbehoevend, vertelt hij aan Hart van Nederland. In 2018 werd er bij de Heerhugowaarder een beschadiging in zijn ruggenmerg ontdekt, waardoor hij verlammingsverschijnselen in zijn armen en benen heeft.

Huub wordt iedere ochtend trillend wakker van de pijn in zijn lijf. En alsof het niet erg genoeg is, is zijn vierde heup inmiddels ook versleten door artrose. De vijfde heupoperatie stond gepland voor half maart, maar werd uitgesteld vanwege de coronacrisis.

Hulp bij wassen en aankleden

Normaal gesproken helpt de thuiszorg Huub bij de dagelijkse verzorging. Hij kan zichzelf namelijk niet meer wassen, aankleden en scheren en in zijn omgeving is weinig hulp beschikbaar. Maar door de ingrijpende coronamaatregelen was er anderhalve week geen hulp.

Wijkverpleegkundige Linda Konijn van Evean vertelt dat de zorgaanbieder op dit moment moeilijke keuzes moet maken. “We werken met kwetsbare mensen en zorgverleners mogen zelf ook niet ziek worden, dus daarom kunnen we niet meer te veel mensen zien.” Dat betekent dat alleen cliënten die medische zorg nodig hebben nu hulp krijgen.

‘In de steek gelaten’

Huub is normaal heel tevreden over de thuiszorg van Evean, maar hij voelt zich nu toch wat in de steek gelaten. “Met mij is niet goed overlegd. Mijn vrouw heeft een handicap en kan me dus ook niet helpen en vrienden en familie durven vaak niet meer langs te komen.”

Brancheorganisatie ActiZ laat weten dat afschalen in de thuiszorg op dit moment noodzakelijk is. Een woordvoerder legt uit dat er nu zorgpersoneel uitvalt, terwijl er een groep patiënten bijkomt die besmet zijn met het coronavirus. “De scenario’s liggen klaar voor als er meer zorgmedewerkers wegvallen. Dan gaat zorg alleen nog naar cliënten voor wie het van levensbelang is.”

Buurtzorg schiet te hulp

Vrijdag kwam er uiteindelijk toch nog hulp voor Huub. De lokale Buurtzorg hoorde het verhaal van hun plaatsgenoot waarna ze besloten bij te springen. Hij wordt nu zo goed als dat kan geholpen bij zijn dagelijkse verzorging.

“Ik wil niemand afvallen”, zegt Huub tot slot. “Maar er zitten nog meer ouderen in deze situatie. Het is belangrijk om er aandacht voor te hebben.”

Bekijk de gehele reportage hier: