Opmerkelijk

Conducteurs zingen 'Jodenliedje' in nachttrein, NS biedt excuses aan

“Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!” Dat was in de nacht van zaterdag op zondag uit de kelen van conducteurs in een nachttrein te horen. De NS vindt de actie “volstrekt ongepast”.

Het foute voetballiedje werd gezongen via de intercom. “Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!”, galmde er door de trein.

In de nachttrein naar Rotterdam zaten mensen die terugkwamen van het carnaval in Tilburg. Een ontstemde reiziger meldde het incident op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet

‘Enthousiaste collega’s’

De NS bevestigt het voorval na berichtgeving door het AD. Het zou gaan om “enthousiaste collega’s” die de omroep wilden aanpassen “op de reizigers die op dat moment in de trein zaten”.

“Wij begrijpen dat zij een pro-Ajax voetballiedje hebben laten horen”, zegt een woordvoerder. “Laat helder zijn: we vinden dit volstrekt ongepast. Daar mag geen onduidelijkheid over bestaan.”

‘Niet accepteren’

De vervoerder zegt een divers bedrijf te zijn en wil dat ook uitstralen. “Daar past zoiets niet bij, daar bieden we onze excuses voor aan”.

Lees ook: Eerste NS vergoedingen voor transporten tijdens Tweede Wereldoorlog

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël noemt het optreden van de conducteurs “pijnlijk”. “Het is te dom voor woorden dat dit in een trein van NS moet gebeuren. Dit mogen we niet accepteren.”

ANP