Politiek

Commotie over vervoer ‘supersterren van de Grand Prix’ over het strand

Drie formule-1 teams die over een paar maanden meedoen aan de Grand Prix in Zandvoort, gaan misschien dwars over het strand om daar te komen. De coureurs verblijven in Noordwijk en om te voorkomen dat ze in de file komen wil het college van Noordwijk ze via een strandreservaat op het circuit krijgen. Dit tot grote irritatie van natuurliefhebbers.

Er is commotie ontstaan over de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat “de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan”. Er is een petitie opgesteld tegen de plannen die inmiddels meer dan 5500 keer is ondertekend.

”Er worden strenge voorwaarden gesteld en de impact op de natuur moet beperkt blijven” , aldus wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk. Maar de opstellers van de petitie vinden het hele plan van de gekke. ”Als het college toestaat dat de raceteams over het strand mogen pendelen, betekent het dat ze dwars door strandnatuurreservaat Noordvoord rijden.”

‘Geen natuurgebied maar een stiltegebied’

Volgens de Noordwijkse wethouder is van pendelen geen sprake en is Noordvoord geen natuurgebied maar een stiltegebied. ”Juridisch gezien is er geen enkele grondslag om geen ontheffing te verlenen. Daarnaast wordt er vaker toegestaan om over het strand te rijden, bijvoorbeeld door medewerkers van het Hoogheemraadschap of Staatsbosbeheer.”

Dinsdag wordt er in de gemeenteraad over de kwestie gesproken. Wethouder ter Hark ziet het debat met vertrouwen tegemoet. De gemeente Zandvoort moet ook toestemming geven voor de aanvraag omdat er deels over het strand van Zandvoort gereden wordt.

ANP/redactie