Misdaad

Welke crimineel weet meer van oude onopgeloste zaken?

Welke crimineel weet meer van oude onopgeloste zaken? Dat probeert de politie uit te zoeken. Voor het vierde jaar op rij is een coldcasekalender verspreid onder gevangenen en tbs’ers.

Op de kalender worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen.

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips. De jaren daarvoor waren wel successen.

Nieuw onderzoek naar vermoorde Sjef Klee dankzij coldcasekalender

De kalender wordt verspreid onder gedetineerden, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat zij relatief veel kennis hebben over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden.

Coldcasekalender: succesvol

Een aantal onbekende doden hebben een naam gekregen, wat volgens Garssen afsluiting kan bieden voor de nabestaanden. Zo is een man op Terschelling in 2019 na 66 jaar geïdentificeerd.

Dit jaar wordt bijvoorbeeld aandacht gevraagd voor het doodschieten van de 13-jarige Sedar Soares op 1 februari 2003 in Rotterdam. Hij gooide met vrienden sneeuwballen naar auto’s en werd vanuit een voorbijrijdende auto neergeschoten.

Lees ook: Film over doodgeschoten Sedar tegen zinloos geweld

Een andere zaak die op de kalender staat, is een vrouw die op 29 april 2007 overlijdt doordat iemand vanuit een auto een steen door haar autoruit gooit. Haar man verliest daardoor de macht over het stuur en botst tegen een boom, waardoor zij overlijdt.