Politiek

Wordt de coronaboete verlaagd van 390 naar 99 euro?

De coronaboete die mensen krijgen als ze geen anderhalve meter afstand houden wordt mogelijk verlaagd. Coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie willen namelijk dat de hoogte wordt teruggebracht naar 99 euro, zodat overtreders geen strafblad meer krijgen.

De Tweede Kamer wil al langer af van het strafblad bij een coronaboete. De meeste partijen vinden zo’n straf niet proportioneel. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei vorige week dat hij die wens zou uitvoeren. Een manier om dit voor elkaar te krijgen, is door het boetebedrag onder de 100 euro te vast te leggen.

Lees ook: Tess en Mendy willen dat hun coronaboete wordt kwijtgescholden nu Grapperhaus aanblijft

Coronaboete in coronawet?

De drie regeringspartijen willen dat de nieuwe hoogte van de coronaboete wordt vastgelegd in de nieuwe coronawet. In het huidige voorstel zou de spoedwet zes maanden geldig zijn, maar dat vinden VVD, D66 en ChristenUnie te lang. Daarom stellen ze voor dit in te korten tot drie maanden. “Dit onderstreept het tijdelijke karakter en maakt optimale parlementaire controle mogelijk.”

Bekijk ook: Confrontaties bij demonstratie tegen coronawet in Den Haag

Alleen coalitiepartij CDA ontbreekt onder de voorstellen om de coronawet aan te passen. CDA-Kamerlid Chris van Dam laat weten dat zijn partij “sympathiek” tegenover de motie staat, “maar we willen eerst het bredere verhaal zien voor we nu plots onze handtekening onder een amendement zetten.”

ANP