Gezondheid

Chinese restaurants, frietzaken en ijssalons willen temperatuur gasten gaan meten

Chinese restaurants, frietzaken en ijsverkopers willen bij hun ingang voortaan de temperatuur van gasten gaan meten. Dat is een van de maatregelen die brancheorganisaties hebben bedacht om restaurants weer te kunnen heropenen in de nieuwe ‘1,5 metersamenleving’.

De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Ambachtelijk IJscentrum hebben samen een protocol opgesteld voor de 8800 horecabedrijven die zij vertegenwoordigen.

Andere 1,5 meter-maatregelen

Andere voorgestelde maatregelen zijn bijvoorbeeld het houden van 1,5 meter ruimte tussen stoelen en het plaatsen van afscheidingen met transparante schermen. Ook willen de restaurants desinfectiemogelijkheden bij de ingang bieden en wordt er gedacht aan contactloze betalingen, looproutemarkeringen, het gebruik van handschoentjes en mondkapjes door de medewerkers en speciale richtlijnen voor leveranciers.

Tussenfase

Maar de brancheorganisaties maken wel een voorbehoud: “Hoewel wij het belang van de 1,5 metersamenleving begrijpen, is deze maatregel voor de horeca nauwelijks rendabel. Wij zien dit protocol dan ook uitdrukkelijk als tussenstap, zodat de horeca nog enigszins draaiende kan blijven. Om uiteindelijk te kunnen overleven, blijft overheidssteun in deze tussenfase noodzakelijk. Hoe dan ook zal de horeca een uitzonderlijk moeilijke tijd doormaken.”

ANP