Gezondheid

Charlotte blijft ook derde dag zitten: 'Mensen komen hier huilend hun verhaal vertellen'

Voor de tweede dag zit Charlotte Bouwman (26) dinsdag bij de ingang van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Den Haag. Maandag had ze een ‘goed gesprek’ met staatssecretaris Paul Blokhuis. “Maar geen harde toezeggingen, dus ik blijf voorlopig zitten.”

Maandag begon Bouwman haar zitactie bij het ministerie om aandacht te vragen voor de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Ze is al acht jaar psychisch ernstig ziek en heeft al 21 zelfmoordpogingen gedaan. Ze heeft complexe zorg nodig, maar staat hiervoor al twee jaar op de wachtlijst. In december hoorde ze dat daar nog minimaal een jaar bovenop komt. Met de actie wil ze concrete toezeggingen afdwingen dat er landelijke specialistische hulpcentra komen.

‘Mensen uit Eindhoven’

Bouwman merkt dat ze niet alleen voor de actie staat. “Ik krijg spontaan thee aangeboden door de beveiligers en het restaurant zorgt voor eten voor me. Er kwamen bijvoorbeeld ook mensen speciaal voor mijn actie uit Eindhoven om me een hart onder de riem te steken.”

Ook medewerkers van het ministerie van VWS komen bij haar zitten. “Het is niet normaal. Mensen die hier werken komen huilend hier zitten, vertellen me dat ze ook op een wachtlijst staan. Ik zit hier echt niet voor mezelf, ik zit hier voor meerdere mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen.”

Dag drie

Voorlopig gaat Bouwman nog niet weg. Morgen gaat ze dag drie in. Ze hoopt dat de aandacht voor het probleem blijft bestaan. “Ik hoop dat ik echt wat bereik hier door dit vol te houden.”