Gezondheid

Oud cement met chroom-6 gewoon te koop bij bouwmarkten

Als cement over de uiterste houdbaarheidsdatum is, kan het chroom-6 dat in het cement zit voor allergische reacties zorgen. Denk hierbij aan eczeem, jeuk, kloven en blaren. En toch verkopen bouwmarkten dit oude cement nog gewoon aan hun klanten.

Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. In sommige bouwmarkten werden zakken cement verkocht die elf maanden over de houdbaarheidsdatum waren. In totaal werden achttien bouwmarkten in zes steden onder de loep genomen. Bij acht bouwmarkten was het raak.

Volgens hoogleraar Thomas Rustemeyer van het AmsterdamUMC kan contact met het cement dat over datum is, grote gevolgen hebben. “Zestig tot tachtig procent van de mensen die last van dit ‘cementeczeem’ hebben, komt er nooit meer vanaf.”

Lees meer: Hof wil meer informatie in zaak over chroom-6

Ziek door chroom-6

Chroom-6 is de laatste jaren veel in het nieuws. De giftige stof zit vaak in verf en is schadelijk als deze wordt ingeademd. Langdurige blootstelling kan leiden tot longaandoeningen of zelfs kanker.

Lees ook: Slachtoffers boos over Chroom 6-onderzoek: ‘De onderste steen is niet boven’

Werknemers van onder meer de NS en Defensie en zijn chronisch ziek geworden omdat ze vaak jarenlang met chroom-6 hebben gewerkt zonder dat ze afwisten van de gevaren van de chemische stof. Sommigen voeren een lange juridische strijd om compensatie te krijgen van hun werkgevers.

Redactie/ANP