Lifestyle & Entertainment

Carnavalskleding massaal teruggestuurd door slecht weer, ‘maar in sommige kostuums is tóch gecarnavald’

Door het slechte weer van het carnavalsweekend wordt meer carnavalskleding teruggestuurd. Dat blijkt uit cijfers van online carnavalswinkel Feestkleding365. “Per dag krijgen we wel 800 retourzendingen binnen, en dat zijn niet alleen kostuums die ongedragen zijn”, aldus directeur van de winkel José Cabrera y Charro.

Cabrera y Charro zegt dat ze normaal gesproken ongeveer 20 procent van de carnavalskostuums terugzien. “Maar dit jaar is dat gegroeid met ongeveer 5 procent, en dat is best veel. Het weer met carnaval is bepalend voor wat we verkopen en wat we teruggestuurd krijgen.”

Lees ook: Tientallen optochten afgeblazen op waaierige en kletsnatte carnavalszondag

Afgelopen carnavalsweekend werden tientallen optochten afgelast vanwege het onstuimige weer. Vanwege de harde wind en de flinke buien was het te gevaarlijk om met de praalwagens door de straten te rijden. Veel tochten werden verplaatst naar een andere dag, maar sommigen werden definitief geschrapt.

‘Geen carnaval vieren in slecht weer’

Cabrera y Charro zegt dat er dit jaar meer carnavalskleding is besteld dan voorgaande jaren. “Kleinere carnavalswinkels boven de rivieren sluiten, waardoor mensen sneller online zoeken naar kostuums. Daarbij wordt carnaval steeds populairder, omdat het een beetje op een festival lijkt, en mensen gaan vaker naar festivals.”

Tegelijkertijd zag Cabrera y Charro wel dat naarmate het carnavalsweekend met het slechte weer dichterbij kwam, mensen steeds minder kleding gingen bestellen. “Mensen willen liever geen carnaval vieren in slecht weer.”

Honderden pakketjes met carnavalskleding worden teruggestuurd.

Lees ook: Carnavalsoptocht in Breda gaat door, ‘noodscenario achter de hand’

Drankmuntjes er nog in

De meeste kleding die ze terugzien, is ongedragen. Maar niet alles. “Ieder jaar krijgen we kostuums binnen waarvan direct duidelijk is dat er carnaval mee is gevierd. Ook dit jaar hebben we de eerste drankmuntjes van de feesttent alweer ontvangen. Vorig jaar vonden we zelfs een rijbewijs in de retourzendingen”, zegt Cabrera y Charro.

Voor de werknemers van Feestwinkel365 is de drukte van carnaval dus nog niet voorbij. “We zijn voortdurend bezig met het uitpakken, controleren en netjes maken van de teruggestuurde carnavalskostuums. Door het jaar heen hebben we ongeveer 40 retourzendingen per dag, maar nu zijn dat er 800”, aldus Cabrera y Charro.