Opmerkelijk

Man opgelucht na huiszoeking bij pedofiele buurman: 'Koude rillingen als ik erover praat'

De Arnhemse wijk Presikhaaf slaakt een zucht van opluchting na de inval van de politie bij een voormalig bestuurslid van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD). Zo ook Danny van Velthoven, die in hetzelfde gebouw als de man woont.

De huiszoeking ging volgens Van Velthoven gepaard met veel lawaai. “Rond het middaguur hoorde ik glasgerinkel. Ik keek naar buiten, en zag dat de politie binnenviel bij de buurman.” De huiszoeking hield verband met het politie-onderzoek naar pedofielenvereniging Martijn. In het kader van dat onderzoek werden dinsdag ook arrestaties verricht in Hengelo en Haarlem.

Koude rillingen

Van Velthoven wist naar eigen zeggen al ongeveer vijf jaar dat zijn buurman actief was bij Martijn. ”Ik schrok me rot. Ik heb zelf kinderen en heb iedereen in de buurt gewaarschuwd. Het is een hele kindvriendelijke buurt verder, maar zoiets blijft altijd in je achterhoofd zitten. Ik heb mijn kinderen opgedragen om nooit aan de kant van de flat te spelen.”

Van Velthoven verduidelijkt dat hij niet op de hoogte was van het verleden van zijn buurman toen hij in Arnhem kwam wonen. ”Ik kwam hem voor het eerst tegen in de sportschool. We stelden ons aan elkaar voor en maakten een praatje. Niet veel later zag ik zijn foto bij een artikel over Martijn. Ik krijg nog steeds koude rillingen over mijn rug als ik erover praat.”

Weggefietst

Bij woningcorporatie Vivare zou Van Velthoven verschillende keren hebben aangedrongen op het vertrek van de buurman. ”Maar zolang hij niks fout doet en zijn huur betaalt kan de woningbouwvereniging niets doen.” De man werd gisteren ook niet gearresteerd, maar er werden wel computers en andere apparatuur in beslag genomen volgens Van Velthoven. ”Toen de politie weg was pakte hij zijn fiets en ging hij weg. We hebben hem sindsdien niet meer gezien. Wel werden zijn ruiten gisterenavond weer ingegooid, dat is niet voor het eerst. Nu is de flat dichtgetimmerd.”