Gezondheid

Buren helpen elkaar de crisis door: 'Zo fantastisch dat ik dat zomaar kan vragen'

Jacomine van Wijk merkte op dat ouderen in haar omgeving in deze moeilijke tijd wel wat hulp kunnen gebruiken. Via het platform Nextdoor begon ze het initiatief #Coronahulp Arnhem, waar buren elkaar om hulp kunnen vragen. Inmiddels steken zo’n 380 vrijwilligers in Arnhem de handen uit de mouwen om anderen te helpen.

Voor de tachtigjarige Tilly Boogerts komt de hulp als geroepen. Haar partner zit sinds een jaar in een verpleeghuis en zelf woont ze nog niet zo lang in de buurt. Het team van Jacomine wist Tilly gemakkelijk te bereiken door een folder door de brievenbus te gooien.

Angst voor de supermarkt

“De vrijwilligers zijn heel vriendelijk,” zegt Tilly dankbaar. “We wandelen met de honden en ze doen boodschappen voor me. Het is zo fantastisch dat ik dat nu gewoon kan vragen. Naar de supermarkt gaan durf ik door corona niet altijd.” Ook vandaag levert vrijwilligster Fem weer keurig een tas met boodschappen af.

Jacomine merkt dat de vraag naar hulp met boodschappen doen en het uitlaten van de hond het grootst is nu ouderen vooral binnen moeten blijven. Anderhalve meter afstand houden is soms een uitdaging. “Ik zou het fijn vinden om samen koffie te drinken,” zegt Tilly. “Maar dat kan nu eenmaal even niet.”

De zorg ontlasten

Volgens woordvoerder Michel Visser is er op dit moment een belangrijke rol weggelegd voor het platform. ”We proberen de zorg wat te ontlasten. Als buren kleine taken overnemen, kan de zorg zich richten op de grote belangrijke taken.”

Visser ziet dat ook grotere organisaties het platform weten te vinden. “Er zijn landelijk ontzettend veel initiatieven, van groot naar klein. We worden ook benaderd door welzijnsorganisaties en thuiszorgorganisaties die op een makkelijkere manier met burgers in contact willen komen”, zegt hij.

Vraagschaamte

Andere behulpzame Arnhemmers lieten zich inspireren door Jacomine en startte via Nextdoor ook een initiatief in hun wijk. Jacomine is blij om te zien dat het hulpaanbod nu zo groot is, maar vertelt tegenĀ Hart van Nederland dat ze zich ook zorgen maakt.

“Ik zie soms dat er ‘vraagschaamte’ is. Mensen durven niet om de hulp te vragen die ze nodig hebben. Het aanbod is dan groter dan de vraag. Ik hoop dat het makkelijker wordt voor mensen om om hulp te vragen als het initiatief meer bekendheid krijgt.”