Lifestyle & Entertainment

Brandweermannen Evert en André met hun 'rampenstad' naar LEGO-walhalla

Brandweermannen Evert en André bouwen al meer dan vijftien jaar incidenten en rampen na met Legosteentjes. De mannen mogen volgende maand hun modelstad opbouwen in LEGOLAND in Denemarken. Iets wat voor maar weinigen is weggelegd.

De mannen bouwden onder andere de ontploffing van een grillroom in Coevorden na en de uit de hand gelopen vuurstapel in Scheveningen. Wie denkt dat het gaat om een klein bouwwerk, heeft het mis. Hun ‘stad’ is 23 vierkante meter groot en ze noemen het ‘Incidentencity’.

‘Brandweer is meer dan kat uit boom halen’

“Als je een kind vraagt: wat doet de brandweer? Dan zullen ze negen van de tien keer zeggen: een kat uit de boom halen en een brand blussen. Maar wij laten de meest uiteenlopende incidenten zien waar de brandweer bij betrokken is”, zegt een trotse Evert de Graaf.

Dat ze met hun enorme bouwwerk naar LEGOLAND mogen is best bijzonder, weten de mannen. “Normaal gesproken krijgen de professionele bouwers maar een vierkante meter om hun bouwwerk te exposeren.”

Het is voor Evert en André de tweede keer dat ze worden uitgenodigd in Denemarken. “We laten daar het werk zien van de Nederlandse brandweer, maar willen ook kinderen enthousiast maken voor het vak. De kinderen van nu zijn de brandweermannen en -vrouwen van de toekomst.”