112

Brandstichting bij restaurant Badhoevedorp: 'De hele achterzijde stond in de fik'

Metershoge steekvlammen zag de uitbater van het Badhoevedorpse restaurant Q-Beach in de nacht van maandag op dinsdag uit zijn pand komen. Volgens de eigenaren, vader Hartger en zoon Ruben Pen, is de brand aan de Sloterweg aangestoken.

Rond 03.15 uur ging de rookmelder in het restaurant af. Hartger woont vlakbij het werk, dus hij ging poolshoogte nemen. “De hele achterzijde stond in de fik. Gigantische steekvlammen van 4 meter hoog. Ik heb meteen een brandblusser gepakt en ben vast begonnen. Anders hadden we niks meer gehad.”

Onderzoek

Hartger laat weten dat de dader op camera staat. “Ik dacht in eerste instantie nog aan kortsluiting. Maar we hebben zeven camera’s en daarop is duidelijk te zien dat er iemand loopt. Een lange vent, een jonge jongen. Je ziet hem bezig met brandbaar spul, dan doet hij een stap naar achteren en steekt hij de boel aan. Het is bijna professioneel, het ziet eruit alsof dit niet de eerste keer is dat hij het doet.”

Ook de politie heeft een onderzoek ingesteld. Volgens hen is de verdachte weggerend in de richting van de Zeemanlaan. Het gaat volgens het signalement om een man met een normaal postuur, met een parka met capuchon, een trainingsbroek en handschoenen. Mensen die de man hebben zien lopen, of andere verdachte zaken hebben gezien, kunnen contact opnemen met de politie.

Doorpakken

Hoewel met hulp van de brandweer het vuur uiteindelijk snel onder controle was, is er toch aanzienlijke schade, vertelt Ruben. “Op de eerste verdieping moet een deel van de vloer eruit, en misschien moeten we ook het plafond laten vervangen. Alles wordt vergoed door de verzekering, maar zo’n brand doet je emotioneel natuurlijk wel wat. Zeker vanwege de angst dat het misschien nog een keer gebeurt.”

Dinsdagmiddag is een twintigkoppig team met man en macht aan het schoonmaken, zodat de tent ‘s middags toch open kan. “We zijn nu alles door de vaatwasser aan het halen. We laten ons niet uit het veld slaan en hopen in de loop van de middag weer gasten te kunnen ontvangen.”

Ook Hartger blijft positief. “Dat ik het restaurant heb kunnen redden geeft een goed gevoel. En het is mooi om te zien dat zoveel vrienden komen helpen, of dat mensen een bosje bloemen langs komen brengen. Ik ben vooral blij dat er geen gewonden zijn gevallen.”

Beeld: beveilingsbeeld Q-Beach