112

Brand verwoest twee historische panden in centrum Alphen aan den Rijn

Door een brand op de bovenste verdieping van een restaurant aan de Rijnkade in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twee panden fors beschadigd. Meerdere daken zijn ingestort en volgens de brandweer is de schade binnen enorm.

Omliggende panden hadden te maken met veel water- en rookschade. Zaterdagochtend konden de meeste omwonenden, na controle door de brandweer, weer terug naar hun woning. Een deel van de winkelstraat Van Mandersloostraat is voorlopig nog afgesloten in verband met werkzaamheden.

Historische gedeelte

De brand brak rond 03.00 uur uit onder de kap van het restaurant. De brandweer rukte met vele voertuigen uit om het vuur te bestrijden. “Het pand bevindt zich in het historische gedeelte van Alphen. Alle panden zitten daar aan elkaar vast wat de situatie complex maakt. Reden dat we meteen flink hebben opgeschaald”, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Dak ingestort

De brandweer probeerde te voorkomen dat het vuur oversloeg, maar dat is voor een gebouw met een rieten kap niet gelukt. Ook daarvan stortte het dak in en is de schade groot, aldus de woordvoerder. Diverse omliggende panden werden ontruimd, ongeveer vijftien bewoners zijn opgevangen in het gemeentehuis.

De brand lijkt volgens de woordvoerder onder controle. Hij verwacht dat het nablussen nog geruime tijd duurt. Er zijn geen gewonden gevallen.

ANP
Beeld: Video Duivestein