Bouwsector rekent op 'nog grotere crisis dan bankencrisis'

De bouwsector in Nederland had het al zwaar door de stikstof en PFAS-crisis, maar krijgt naar verwachting een nog grotere klap door de coronacrisis. Er zullen 40.000 banen verloren gaan, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.

Door de coronacrisis is het straatbeeld behoorlijk veranderd, maar in de bouwsector lijkt tot nu toe alles gewoon door te gaan. Dat is ook zo, zegt Taco van Hoek van het EIB. “Wat er nu gebouwd wordt, is al maanden of jaren geleden afgesproken. Maar volgend jaar wordt de bouw hard geraakt door de coronacrisis.”

De bouwproductie zal in twee jaar tijd in totaal met ruim 15 procent dalen en tienduizenden banen zullen verdwijnen. Dat concludeert het EIB in de notitie ‘Vooruitzichten voor de bouw na de coronacrisis’.

Bouwsector vangt klappen in 2021

Dat komt met name door de onzekere periode waarin we nu zitten. “Bedrijven zijn in deze tijd bezig met overleven. Ambitieuze plannen die ze hadden om te verbouwen of uit te bereiden, laten ze nu even liggen”, aldus Van Hoek.

“Als de crisis voorbij is, is het voor ondernemers afwachten of alles weer wordt zoals het ooit was. Pas als ze daar vertrouwen in hebben, gaan ze weer investeringen doen.” Van Hoek verwacht met name in 2021 een enorme terugval. “Dat is de uitkomst van de onzekerheid van dit jaar.”

Woningmarkt

Hetzelfde geldt voor de woningmarkt, voorspelt Van Hoek, ondanks dat er nu een enorm woningtekort is in Nederland. “Er is een groep mensen die hoe dan ook een nieuw huis wil kopen, maar anderen denken toch: is dit wel de tijd om een nieuw huis te kopen? Er heerst onzekerheid.”

Van Hoek ziet veel overeenkomsten met eerdere crises. “Het is tijdens de bankencrisis precies zo gegaan. Daarvoor waren de huizenprijzen ook flink aan het stijgen. En ook toen zag je dat de bouw pas na een jaar verder weg zakte.”

De bouwproductie zal in twee jaar tijd flink dalen, maar daarna, in 2022, wordt juist een enorme groei verwacht. “Van uitstel komt geen afstel. Mensen die nu willen verhuizen, gaan dat weer doen zodra ze vertrouwen hebben in de economie”, aldus Van Hoek.

‘Overheid, blijf bouwen’

Het huidige woningtekort lijkt dus een adempauze te nemen, om vervolgens in 2022 weer boven water te komen. In korte tijd moet de bouwsector weer op volle kracht komen. Maar het duurt dan maanden of jaren voordat er nieuwe huizen gebouwd zijn. “De bouw loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan.”

Daarom doet Van Hoek een beroep op de politiek. “De overheid zou tijdens de crisis woningen kunnen opkopen om die na de crisistijd weer te verkopen. Zo hou je het aanbod in ieder geval in stand.”