Gezondheid

Boa's blijven boetes schrijven aan jongeren die coronaregels aan hun laars lappen

Het regent coronaboetes in Ede. De teller staat daar bij Handhaving al op 86, en dat is nog zonder de 25 bekeuringen die de politie ter plaatse heeft uitgeschreven in het zonnige paasweekend. Het zijn vooral jongeren die op pleinen en parken samenscholen. Als de boa’s daar wat van zeggen, krijgen ze steeds vaker een grote mond terug.

De jongeren verzamelen zich vooral in het centrum en op hotspots als stadsparken en sportvelden. “Het gaat met name om jongeren en groepen jongeren. We controleren op plekken waarvan we weten dat daar veel groepen rondhangen. En we rijden ook gewoon veel rond”, aldus Patricia Nep, woordvoerder van de Edese burgemeester René Verhulst.

1800 boetes

Maandag maakte de politie bij Hart van Nederland bekend dat afgelopen weekend landelijk 1800 boetes zijn uitgeschreven aan mensen die met drie of meer personen te dicht bij elkaar stonden.

Lees ook: Boa-bond maakt zich zorgen om geweld

In Ede zijn deze week weer zes nieuwe boetes uitgeschreven, verhoudingsgewijs fors meer dan veel andere plaatsen, maar volgens de gemeente volgen ze gewoon de landelijke richtlijnen. “Het hoge aantal boetes komt ook omdat we besloten hebben dat de tijd van waarschuwen nu echt wel voorbij is. Als mensen niet willen luisteren, gaan we gewoon schrijven.”

Gewoon dom

Ook op de afgesloten voetbalvelden van VV Bennekom zijn meermalen jongeren betrapt die stiekem samen een balletje gingen trappen. “Dom, er is zoveel gewaarschuwd en gedaan. Je ziet het ook echt. Ik woon zelf in een parkje, daar zie je ook groepjes jongeren bij elkaar staan”, zegt wedstrijdsecretaris Erik van de Pol.

Lees ook: Belaagd homostel Fabio en Daniel bedolven onder steunbetuigingen

Als boa’s de jongeren betrappen, merken ze dat lang niet iedereen begrip heeft voor de strikte coronamaatregelen. “We krijgen wisselende reacties. Beetje grof gezegd, maar de grote bekken nemen ook toe. Waar men eerst coulanter was, krijgt handhaving nu meer tegenspraak.”