Politiek

Boze boeren blijven in Den Haag voor voerdebat en stemming

Demonstrerende boeren in Den Haag zijn voorlopig nog niet van plan om naar huis te gaan. Enkele tractoren zijn weg bij de ingang van het Binnenhof, maar de meeste boeren willen het debat over voermaatregelen voor vee en de stemming over voorstellen die door de Tweede Kamer worden gedaan afwachten.

Zij protesteren luid toeterend tegen een maatregel die landbouwminister Carola Schouten wil treffen om de stikstofuitstoot door de veehouderij terug te dringen. De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had landbouwers opgeroepen met hun trekkers naar Den Haag te gaan om de druk op de parlementariërs op te voeren.

Militairen

Defensie stuurt op verzoek van de gemeente Den Haag 25 vrachtwagens met ongeveer zestig militairen om de binnenstad af te zetten. “Ze blijven zo lang als dat nodig is”, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

Hart van Nederland was donderdagavond op het Binnenhof:

Defensie zet Den Haag af vanwege boerenprotest

Defensie zet Den Haag af vanwege boerenprotest, boeren willen blijven

Posted by Hart van Nederland on Thursday, July 2, 2020

Stikstofuitstoot verminderen

Minister van Landbouw Carola Schouten wil dat de veehouderij minder eiwitrijk voedsel toestaat, waardoor de uitstoot van stikstof wordt verminderd. Daar zijn de boeren het dus niet mee eens. Farmers Defence Force (FDF) hoopt de stemming van vrijdag te beïnvloeden door tijdens het debat wat nú gaande is, al tegengeluid te laten horen. FDF roept alle boeren vanavond dan ook op vooral naar Den Haag te trekken en veel boeren hebben daar gehoor aan gegeven.

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn boeren met hun tractoren uitgerukt. Zo zouden er trekkers zijn gezien bij het station in Groningen en in de buurt van vliegveld Eelde. De politie kan daar nog niet veel over zeggen.

Actiegroep Agractie ondersteunt het protest overigens niet; zij willen de stemming die vrijdag volgt eerst afwachten.

Beeld: Noormannen