Weer & Verkeer

Boeing 747 de lucht weer in voor vrachtvluchten

Ondanks dat de Boeing 747 van KLM ruim een week geleden uit de vloot werd genomen, worden er twee nu toch in gebruik genomen. De toestellen worden per 13 april ingezet op een speciale vrachtverbinding tussen China en Amsterdam, zo maakte de maatschappij bekend.

KLM vliegt met de 747’s de komende zes tot acht weken van en naar China. Het gaat om speciale vrachtvluchten, twee keer per week naar Peking en drie keer per week naar Shanghai. Daarmee ontstaat circa 250 ton aan extra vrachtcapaciteit per richting per week.

Het initiatief om de Boeing 747 hiervoor in te zetten is genomen samen met gezondheidstechnologieconcern Philips en de Nederlandse overheid. KLM legt uit dat met het wegvallen van 90 procent van alle vluchten tussen Europa en Azië er een groot tekort is aan vrachtcapaciteit. Tegelijkertijd is er juist door de coronacrisis enorme behoefte om medische apparatuur en andere benodigdheden snel tussen de VS, Europa en China te kunnen vervoeren.

747’s aan de grond

KLM besloot eerder de resterende 747’s per april uit te faseren. Het toestel was niet zuinig genoeg meer en KLM beschikt over zuinigere toestellen. Eigenlijk zouden de nog zeven 747’s tot mei 2021 stuk voor stuk met pensioen worden gestuurd, maar vanwege de coronacrisis moesten ze begin april al het veld ruimen.