Gezondheid

Bloedbank overspoeld met reacties na oproep wegens tekort door coronavirus

De waarschuwing van bloedbank Sanquin dat er een bloedtekort dreigt, heeft geleid tot een stroom aan nieuwe en terugkerende donoren. De organisatie deed woensdagavond bij Hart van Nederland een oproep omdat door het nieuwe coronavirus steeds minder mensen bloed kwamen geven.

De bloedbank heeft normaal een voorraad voor zeven dagen in huis om de ziekenhuizen te kunnen voorzien. Afgelopen week was de voorraad voor de twee meest voorkomende bloedgroepen gehalveerd. Daardoor was er nog maar genoeg bloed is voor drieënhalve dag, zei een woordvoerder woensdag.

Lees ook: Bloedbank vreest tekort aan bloed wegens coronavirus

‘Telefoon roodgloeiend’

Een dag later is de woordvoerder een stuk optimistischer. “De telefoon bij ons staat roodgloeiend. Mensen melden zich aan als nieuwe donor, maar ook mensen die al jaren niet meer doneren bellen ons.”

Nieuwe mensen die zich melden als donor moeten eerst nog worden getest waardoor ze niet meteen bloed kunnen geven, desondanks is de bloedbank erg blij. Sanquin kan nog geen inschatting maken hoeveel extra bloed ze hebben opgehaald, maar dat het veel drukker is, is zeker.