Thuiszittende piloten en stewardessen bieden hulp tijdens coronacrisis

Het vliegverkeer ligt door de wereldwijde uitbraak van het nieuwe coronavirus bijna helemaal stil, maar dat betekent niet dat alle piloten en stewardessen nu stilzitten. Een groep cabinepersoneel heeft namelijk de handen ineen geslagen en een hulpplatform opgericht.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Op het platform¬†Blauw Helpt kunnen thuiszittende piloten en stewardessen aan mensen worden gekoppeld die vanwege de coronacrisis hulp nodig hebben, vertelt KLM-piloot Luc Aughuet aan Hart van Nederland. Hij richtte met een paar collega’s de hulpdienst op.

‘Iets terug doen’

“Zo’n drie weken geleden is het idee ontstaan en twee dagen later lanceerden we de website”, begint Aughuet. “Mijn collega’s en ik werken allemaal bij KLM en ineens viel niet alleen de luchtvaart, maar ook Nederland grotendeels stil.”

De overheid steunt het volk, en dus ook ons, financieel, legt de piloot uit. “Wij zien het als onze morele plicht iets terug te doen nu we minder werken. Daarnaast zijn we allemaal graag nuttig bezig.”¬†Inmiddels staan er al 1200 vrijwilligers, allemaal werkzaam in de luchtvaart, klaar om de handen uit de mouwen steken.

‘Niets is te klein’

Mensen die in deze tijden hulp nodig hebben kunnen online hun vraag indienen. Daarna worden ze gekoppeld aan een vrijwilliger die is geselecteerd op woonplaats en expertise. Bij Blauw Helpt zijn tot nu toe al zo’n twintig hulpverzoeken binnengekomen.

En de piloten hopen er nog veel meer te ontvangen. “Je kan voor jezelf of een ander hulp vragen. Niets is te klein of te groot”, benadrukt een vastberaden Aughuet. “Laat het ons weten, want ik geloof echt dat vrijwilligerswerk in deze moeilijke tijd het verschil kan maken.”

Heb je hulp nodig of ken je iemand die een extra handje kan gebruiken? Aanmelden kan hier.