Gezondheid

Nederlandse ziekenhuizen kunnen binnenkort snel testen op corona

Binnenkort is het in een aantal Nederlandse ziekenhuizen mogelijk om patiënten snel en op grote schaal te testen op het nieuwe coronavirus. Speciale machines hiervoor worden op dit moment klaargemaakt.

De nieuwe tests zijn door het Amerikaanse bedrijf Roche Diagnostics gemaakt en zijn deze week in Nederland aangekomen. Op dit moment worden de testmethodes gereedgemaakt in onder andere het Erasmus MC in Rotterdam, Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en laboratorium MicroVida in het Brabantse Roosendaal.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Uitslag binnen vier uur

Woordvoerder Jan Peter Jansen van Roche Diagnostics laat aan Hart van Nederland weten dat er met deze nieuwe methode 1450 tests per dag kunnen worden uitgevoerd. “Dit lijkt misschien niet veel, maar we kunnen tien keer sneller gaan testen dan we nu doen.” Binnen vier uur weet een patiënt of die besmet is. “Nu duurt dat soms anderhalve dag.”

Jansen legt uit dat de nieuwe methode sneller is omdat de tests specifiek voor het coronavirus zijn. De huidige tests zijn volgens hem omslachtiger. Hierdoor kunnen veel meer patiënten worden gescreend. “Eigenlijk zou je iedereen op corona moeten testen, maar daar is helaas de capaciteit niet voor.”

Wanneer snel testen?

Alleen ziekenhuizen die de juiste apparatuur hebben, kunnen de tests gaan uitvoeren. In sommige ziekenhuizen zijn ze al aanwezig, Nederland heeft in totaal twaalf van dit soort apparaten. Verschillende ziekenhuizen en laboratoria zijn op dit moment bezig om de machines operabel te maken.

Inmiddels worden de speciale machines al in verschillende landen gebruikt (tekst gaat verder onder video)

Jansen geeft aan dat het “even tijd kost” voordat de apparatuur is opgebouwd en klaar is om te tests uit te voeren. “Uiteindelijk moeten deze paar laboratoria een bulk aan tests vanuit het hele land gaan verwerken.”

Vanaf wanneer het snelle tests kan beginnen is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. De tests werden afgelopen vrijdag goedgekeurd door Amerikaanse inspectiedienst. “We zijn momenteel in staat om wereldwijd 8,5 miljoen tests per maand te produceren.”

Bekijk op de kaart: alle besmettingen met het coronavirus in Nederland

Beeld: Roche Diagnostics