Politiek

'Ruim 20 procent van de scholen mist een of meer leerlingen'

Bijna 80 procent van de scholen heeft alle leerlingen in beeld, maar ruim 5000 leerlingen zijn nog ‘onvindbaar’. Dat zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een eigen peiling onder 968 schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Op de overige scholen zijn er gemiddeld vier leerlingen niet “op de radar”, aldus de vereniging.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Dat kunnen kwetsbare kinderen zijn in onveilige situaties. “Schoolleiders spelen normaal gesproken een belangrijke rol binnen het team bij het signaleren en aanpakken van problematiek bij kinderen. Zeker in deze tijd waarin veel leerlingen thuiszitten, en bij gezinnen waarin het normaal gesproken al lastig is de spanning nog verder oploopt”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

Lees ook: Een op de vijf basisschoolkinderen in noodopvang wegens kwetsbare positie

In veel gevallen gaat het om meerdere kinderen uit één gezin, blijkt uit de peiling. Soms zijn dat vluchtelingengezinnen die ook in ‘normale’ tijden weleens verdwijnen. “Scholen hebben vaak veel gedaan om het contact tot stand te brengen, van bellen tot langsgaan en het bezorgen van brieven in meerdere talen”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren. “Als dat allemaal niet werkt, wordt de hulp van de gemeente of leerplicht ingeschakeld. Niet zozeer om te beboeten, maar om contact proberen te leggen of te herstellen in het belang van de kinderen.”

Speciale meldcode

In de afgelopen twee weken deden schoolleiders gemiddeld één keer een melding bij Veilig Thuis. Dat is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor 74 procent van de scholen is dat evenveel als normaal> Voor 14 procent van de scholen is dat meer dan anders en voor 12 procent minder dan gebruikelijk.

Om het voor scholen eenvoudiger te maken om melding te maken van een zorgelijke situatie komt de Beweging tegen Kindermishandeling samen met de AVS, speciaal voor het onderwijs, met een app ‘meldcode kindermishandeling’

ANP